Hundra år på Drottningholm

I år är det precis hundra år sedan Drottningholms Slottsteater återinvigdes, och utställningen ”Skräddade berättelser” är en del av firandet.

I sommar fylls Drottningholms Slottsteater av ett fyrtiotal fantastiska scenkostymer från teaterns föreställningar de senaste hundra åren som visas i utställningen ”Skräddade berättelser”, rdraperad sammet, glansigt siden, tyll och paljetter från en kostymskatt som vanligtvis hänger i stängda förråd.

”Skräddade berättelser – 100 år av teaterkostymer på Drottningholm” innehåller ett urval fantastiska kreationer som har använts i teaterns produktioner. Tillsammans med kostymerna presenteras personliga minnen från bland annat sångare, skräddare och orkestermedlemmar som arbetat på Drottningholms Slottsteater från 50-talet och framåt. Till en del av plaggen finns också filmat extramaterial som besökarna får del av genom en app. Utställningen visar upp en hantverksskicklighet som är unik för Drottningholms Slottsteater.

– Scenkostymerna är en otroligt viktig del av alla produktioner här, och vi är stolta över vår ateljé som har expertis på historiskt skrädderi. Vi vet också att många besökare älskar att se kostymerna på nära håll, så det är fantastiskt roligt att kunna bjuda på den här fördjupade upplevelsen av teatern, säger Anna Karinsdotter, teaterchef.

Utställningen byggs upp i flera av teaterns rum och visar också hur scenkostymerna har påverkats av tiden när de tillverkades. Curator är Anna Kjellsdotter, skräddare, tillskärare och forskare i historisk kostym och textil.

– Man kan se en tydlig skillnad på kostymerna från 50-talet mot i dag. Nu är det mer stiliserat medan de äldre kostymerna har paljetter, applikationer och annat som sticker ut, säger Anna Kjellsdotter.

Kostymerna kommer från Drottningholms Slottsteaters eget förråd samt inlån från Kungliga Operan.

”Skräddade berättelser – 100 år av teaterkostymer på Drottningholm” går att se genom guidade visningar från 6 juni till 30 september. På nationaldagen den 6 juni visas utställningen med fri entré. Därefter ingår utställningen som en del av de dagliga guidade visningarna, och dessutom ges det fördjupande temavisningar varje lördag.

Drottningholms Slottsteater byggdes år 1766 och hade sin första glansperiod under Gustav III:s tid. Efter teaterkungens död föll teatern i glömska. Den återinvigdes år 1922 med scenmaskineri och kulisser intakta, och sedan dess har publiken varit välkommen till Drottningholm under sommarsäsongen.

www.dtm.sewww.dtm.se