Nytt museum i Stockholm

Nu i dagarna invigs Upplevelsemuseet vid Globen i södra Stockholm. I grunden rör det sig om ett 400 år gammalt koncept, men anpassat för dagens människor. Upplevelsemuseet ligger nära Globen i Stockholm, mittemot Tele2 Arena och nöjescentret Tolv.

– Vi har samlat spännande föremål från hela världen, precis som 1600-talets furstar, kungar och adelsmän gjorde i sina kuriosakabinett. Då var syftet att imponera på sina middagsgäster och visa att man var en spännande person med bildning, pengar och kontakter. Vårt mål är istället att ge ett smakprov på allt fantastiskt som finns i vår värld och väcka en nyfikenhet hos besökaren, säger Eric Isaksson, grundare av Upplevelsemuseet.

Bland naturföremålen finns utöver levande ting som afrikanska jättesnäckor och blodiglar även tandfossil från Tyrannosaurus Rex och Megalodon. Bland kulturföremålen finns allt från amishdockor utan ansikten till världens första tv-spel och ett förkrympt huvud från Jívarofolket i Sydamerika. Inom teknik erbjuder museet bland annat gallium, en metall som är flytande i rumstemperatur, Aerogel, världens lättaste material framtaget av NASA, och en stark Virtual Reality-upplevelse där besökaren får utmana sin höjdrädsla på en vinglig planka 200 meter upp i luften.

Men Upplevelsemuseet är inte exakt som de gamla kuriosakabinetten

– På den tiden var det mycket mer att titta och inte röra. I och med internets intåg, där otroliga bilder på nästan allting finns ett klick bort, tror jag att vi kräver mer för att något ska vara värt en utflykt. Hos oss är det fokus på att få testa på, röra vid, lukta eller smaka på saker. Det är därför vi heter som vi gör, ett museibesök ska vara en upplevelse! säger Eric.

Kan du ge några exempel?

– Bland de saker vi redan nämnt så får du exempelvis doppa fingret i den flytande metallen, känna den vassa spetsen på T-rextanden, spela det allra första tv-spelet och hålla i en afrikansk jättesnigel. Andra saker vi erbjuder är att lukta sekretet från en arg skunk, prova framtidens mat i form av energy bars gjorda på buffelbagge, dricka Kvass (Rysslands motsvarighet till Coca Cola). Men det finns mycket mer än så.

Finns det något man inte får röra vid?

– Blodiglarna får man inte röra vid. De är extremt snabba i vattnet och börjar suga innan man vet ordet av. Men de är väldigt vackra att titta på när de simmar i vattnet.

Vilka hoppas ni locka till museet?

– Alla som har ett intresse för världen och att uppleva nya saker. Vi har haft lite testgrupper här och både barn och pensionärer hade en rolig tid hos oss, även om de spenderade tiden på lite olika saker. Vår första möhippa är inbokad till i början på nästa månad.

Föregående artikelQueen Machine på Sverigeturné
Nästa artikelThe pop-star