Var med när Göteborgs Konserthus med pompa och ståt inviger en orgel i världsklass.

Nu går ridån upp för instrumentens drottning i Göteborgs Konserthus. Eller snarare luckorna – ett hundratal som öppnar rummet för en ny, magnifik orgel med över 9000 pipor. Den är specialbeställd från Österrike och kommer att invigas den 15 oktober i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

I tio dagar mellan den 15-24 oktober firas den nya orgeln med internationella solister, uruppföranden, orgelkonsert med orkester och ett unikt orgelmaraton med deltagare från Västra Götalands samtliga 49 kommuner, även direktsänt på GSOplay i ”slow-tv-format”. Även de andra orgelkonserterna sänds live på GSOplay.

Lyckan är stor inför invigningen av det nya instrumentet som blivit klart efter fem års planering och tre års idogt byggande.

– Att Konserthuset för första gången fått en orgel som verkligen är formgiven och byggd för att fungera optimalt i Göteborgs Konserthus känns oerhört tillfredsställande. Nu, efter 86 år, har specialistkunskap och ny teknik gjort att de ursprungliga visionerna från 1935 kunnat förverkligas så att vi äntligen fått en konserthusorgel som kan infria allt ett konserthus, en symfoniorkester och en publik kan önska sig. Vi gläds alla åt detta ovärderliga tillskott i vårt hus, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker

Orgeln har finansierats av Konserthusets ägare, fastighetsbolaget Higab:

– En del av vårt uppdrag på Higab är att vårda och utveckla kulturfastigheter i staden. Vi är stolta över att kunna medverka till att Göteborgs Konserthus får en ny orgel i världsklass. Jag är övertygad om att den nya orgeln ska vara till nytta och glädje för Göteborg, göteborgarna och alla besökare, säger Per-Henrik Hartmann, vd för Higab.