Spökhistorier och myter i gratisapp

https://www.storyspot.io/

Storyspot bjuder på specialskrivna historiska ljudberättelser på temat spöken och mystiska myter som bland annat utspelar sig i Haparanda, Torneå Katrineholm, Lomma, Rättvik och Osby.

Specialskrivna historiska ljudberättelser på temat spöken och mystiska myter finns nu att lyssna på. Det handlar om gamla lokala läskigheter och övernaturliga myter som både är spännande, skrämmande och ger en inblick i hur livet kunde vara förr. Antingen lyssnar du hemma eller samtidigt som du upplever platserna där det hände. Berättelserna finns på både svenska och finska.

Spökvandringen uppmuntrar till att komma ut och utforska närområdet. Platserna berättelserna handlar om finns utmärkta på en interaktiv karta i appen Storyspot. 

Så här lyssnar du

Lyssna på ljudberättelserna genom att ladda ner Storyspot gratis där appar finns. Tillåt appen att använda telefonens gps. Sök efter platserna på kartan. I dagsläget finns tusentals storyspots att lyssna på runt om i Sverige och i övriga världen.

Haparanda podden

Den avrättade mördaren
Året är 1832 och Maria på väg att besöka den fattiga familjen som består av Eva och hennes dotter, men inser snabbt att något inte står helt rätt till…

Gravarna i Torneå kyrka
Till och med in i döden var människor olika förr. De finaste begravdes inne i kyrkan, andra på kyrkogården, men värst var det för de som begravdes i norr…

Säipäns hus
Det här huset kallas ett av Torneås mest hemsökta. Kommer Sirkka få veta varför när hon öppnar asken med de mystiska breven i?

Själarna i Kukkolaforsen
Kukkolaforsen har varit viktig för människor genom tiderna. Men när mörkret lägger sig kan du ana alla de själar som har fallit i forsen genom tiderna…

Svarta damen i Haparanda
Många var de, som såg den kusliga svarta damen i närheten av Stadshotellet i Haparanda under 1964, men vem var hon?

Spökvandring i Katrineholm

Vem var egentligen Pintorpafrun? Och vad för fanskap jagade rådjuret genom skogen den där mörka novemberkvällen 2011? Det här höstlovet spökar det i alla smartphones i Katrineholms kommun. Fem specialskriva historiska spökberättelser finns nu att lyssna på i appen Storyspot.

Anna på ängen (Ängen, Björkvik)
Vad hände med Anna där ute på ängen, när hon skulle hämta granris att pryda huset med inför Mårtens afton?

Pintorpafrun (Ericsbergs slott)
Hör berättelsen om en av Sveriges mest kända osaliga andar…

Fanskapet i skogen
Vad är det egentligen som jagar efter rådjuret på fotot som är taget den där novemberkvällen, i skogen utanför Katrineholm?

Spöken på Stora Djulö herrgård
Vem är det som leker och har roligt med barnen på Stora Djulö herrgård, men som inga vuxna kan se?

Den olyckliga på Julita gård
På Julita gård har människor bott och levat i hundratals år. Vissa verkar till och med ha stannat kvar också efter sin död…

Spökhistorier i Rättvik

Den mytiska Vasastenen

Känner du till Orbergs Kersti eller den mystiska Mörksuggan? Hört talas om den magiskt vackra Styggforsen? Trakterna runt Rättvik är fyllda av händelser, myter och spännande berättelser. Nu kan du höra tio av dem i appen Storyspot. Kom närmare historiska människor, händelser och myter genom att lyssna på 10 berättelser från Rättviks kommun i appen Storyspot.

Den gamla gravplatsen i Vindförberg
Vad var det egentligen den där Nilsson hittade här vid åsen? Han förväntade sig en drake, men såg… människoben.

Offerstenen i Altsarbyn
En sten som är omöjlig att flytta, har magiska krafter och ansetts som helig genom tiderna. Offerstenen i Altsarby har en lång och spännande historia.

Paviljongen Hvilan
Paviljongen Hvilan är vad som finns kvar av det som en gång var provinsialläkare Wettergrens stora projekt; en kallvattenkurinrättning vid namn Lerdahl i Rättvik. Platsen ger också en aning om Sveriges kurortshistoria. För en gång i tiden spred sig ryktet om Lerdahl landet över och dåtidens kändisar besökte gärna Rättvik för att få komma just hit.

Danielsgården
På Danielsgården kan du se det främsta inom dalmåleriet. Carl Larsson var en av dem som ofta besökte Danielsgården, och har också skildrat miljön och människorna som bodde här.