Tills solen går upp

Filmen Tills solen går upp hade premiär på juldagen och handlar om Peder som i julhandeln stöter ihop med sin gamla kärlek från förr. Trots att de båda är lyckligt gifta tänds gnistan och Peder hittar ett onekligen udda sätt att vara tillsammans med Hanna – nämligen i sina drömmar.

När Peder springer på sin före detta flickvän Hanna har många år passerat och de är båda lyckligt gifta på varsitt håll. Samtidigt dras de fortfarande till varandra men ingen av dem vill bryta upp äktenskapen eller vara otrogna. Av en slump kommer de över en antik bok från 1500-talet som handlar om drömmar och Peder lär sig hur man kan styra sina drömmar.

En helt ny värld öppnas upp för Peder när han upptäcker hur man kan leva ut i sina drömmar och tar med sig ungdomskärleken spelad av Vanna Rosenberg.
– Filmen är drömskt märklig, säger Mikael Persbrandt som spelar Peder, till Kulturnyheterna.

”En stunds välkommen

eskapism i juletid”

Mikael Persbrandt

På dagarna lever Peder som vanligt, men på nätterna träffar han i hemlighet Hanna i sina drömmar. De ses på drömlika platser och lever där ut sina fantasier och sin längtan. Men när gränsen mellan dröm och verklighet suddas ut uppstår komplikationer.

– Det är ju inte två fria och lediga människor som ses, de är faktiskt lyckligt gifta bägge två. Man kan ju älska fler än en person, men man kan inte leva med flera. Det blir för komplicerat, säger Peter Dalle som står för både regi och manus och spelar en av huvudrollerna.    

Solen skiner

Drömmarna är en plats där solen skiner och kärleken får ströva fritt, tills olyckan är framme. Vanna Rosenberg gör rollen som Hanna och beskriver en kärlekshistoria med flera lager.

– Tankemässigt får du resa, men du får också insikter och frågeställningar som är väldigt relevanta och spännande.

Persbrandt beskriver relationen till Hanna som en varm, besatt kärlek. Trots att Peder älskar sin hustru och inte har några planer på att lämna henne utvecklar sig snart situationen till något han inte har väntat sig.

– Livet, eller drömmarna i det här fallet, far i väg med mig så att jag tappar kontrollen, säger Mikael Persbrandt.

Fakta: Tills solen går upp

Regi: Peter Dalle

Skådespelare: Mikael Persbrandt,

Vanna Rosenberg, Helen Sjöholm, Peter Dalle, Björn Gustafsson, Filip Berg, Jennie Silfverhjelm.

Originaltitel: Tills solen går upp

Originalspråk: Svenska Premiär: 25 dec 2021

Föregående artikelSpökhistorier och myter i gratisapp
Nästa artikelThe Ark