Mörk dramakomedi på Örebro Teater

22 januari är det premiär för Marius von Mayenburgs nyskrivna psykologiska dramakomedi, Ex på Örebro Teater.

Svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden. På många sätt är det psykologiska borrandet likt Lars Norén och den svarta humorn är brutalt ärlig. Marius von Mayenburg anses vara en av Europas mest intressanta dramatiker och hans pjäser har översatts till mer än 30 språk. Bland titlarna märks Den fuleMartyren och Perplex.

Utifrån sett är de det perfekta paret med en perfekt familj. Men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring.

– Jag hoppas att publiken kanske känner igen vissa detaljer och scener i Ex från sina egna liv och att det i sin tur får dem att känna sig mindre ensamma. Att de kommer att skratta och att de blir tagna av våra tre fantastiska skådespelare. Och, om de mot all förmodan känner sig fångna i ett dåligt äktenskap hoppas jag att de kan åka hem och finna styrkan för att ta sig ur den situationen, säger Mayenburg.

– Att en av samtidsdramatikens främsta dramatiker skriver och regisserar ett nytt verk för oss på Örebro Teater är fantastiskt roligt. Pjäsen är ett medryckande och vitalt kammarspel som vrider och vänder på tvåsamhetens många normer och baksidor. Det är igenkännbart, dråpligt och oerhört underhållande i sin svärta. Jag ser fram emot att ge vår publik ännu en upplevelse i världsklass på hemmaplan, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare vid Örebro Teater.

Örebro Teater är ett nav för såväl professionella teateraktörer och amatörteater i dess olika former. Teatern erbjuder även länets medborgare gästspel från andra teatrar, musikakter och många andra konstuttryck som berikar regionens kulturliv. Riksteatern Crea spelar återkommande sina föreställningar på svenskt teckenspråk på Lilla scen, Nya China.

orebroteater.se

Text: Christer Ribendahl Foto: Mats Bäcker

Föregående artikelGöteborgs Stadsmuseum
Nästa artikelLena Ph på turné i vår