Göteborgs Stadsmuseum

Våren bjuder på en rik utställning om modepionjären Augusta Lundin och ett sju meter långt konstverk av Phoebe Boswell. Dessutom flyttar Göteborgs unika musikscen in på innergården – och museet förlänger sina öppettider.

Phoebe Boswells Tramlines

Den Londonbaserade konstnären Phoebe Boswells monumentalverk Tramlines (2015) är en sju meter lång blyertsteckning och videoprojektion som tar betraktaren med på en spårvagnsresa. Verket skapades när Boswell vistades i Göteborg på ett konstnärsstipendium och har tidigare visats i hennes soloutställning på Göteborgs konsthall 2018. I sitt konstnärskap har Boswell ofta ägnat sig åt frågor som migration, segregation och jämställdhet. Nu återvänder Tramlines till sin tillblivelseort Göteborg och 1900-talsutställningen Grejen med Göteborg på Stadsmuseet, genom ett generöst inlån på femton år. Det är ett av flera konstnärliga perspektiv på Göteborg som ges i utställningen. Här visas även verk av konstnären Nina Bondeson, illustratören Dennis Chan och poeten Sara Garib.

Augusta Lundin – Sveriges första modehus

Äntligen kommer efterlängtade succéutställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus till Göteborg. Efter att ha visats för fulla hus på Thielska galleriet i Stockholm och på Malmö museer flyttar den in i Stadsmuseets eleganta Wilsonflygel, där Göteborgs garderob tidigare stod. I Göteborg får publiken möta ännu fler plagg ur Stadsmuseets samlingar, nya fördjupande texter – och ett helt rum tillägnat grevinnan Blanche Bonde, Göteborgs egna fashionista, som ägde ett stort antal klänningar signerade Augusta Lundin. Augusta Lundin (1840–1919) anses vara den allra första couture-sömmerskan i Sverige och öppnade 1867 sin ateljé. Hennes modekreationer följde det parisiska modets strömningar och bars av personer från såväl kungahuset som kulturvärlden. Utställningen visar upp mer än 50 enastående plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och ett flertal kreationer från Blanche Bondes garderob. Uppbyggda scenografier ger en ingång både till sömmerskornas lokaler och de eleganta kundernas salonger.

Bakom utställningen står kuratorerna Anna Bergman Jurell, scenograf och kostymtecknare och Lotta Lewenhaupt, modejournalist och författare. I samband med utställningen har de även tagit fram boken Augusta Lundin. Haute couture på svenska (Appell förlag 2020). Den är rikt illustrerad både med historiska bilder och nytagna fotografier – och är den enda boken som finns om Augusta Lundins liv.

Swedish Music Hall of Fame Göteborg

I kölvattnet av utställningarna Musiklivet Göteborg och Freddie Wadlings kabinett fortsätter Stadsmuseet att sätta ljuset på Göteborgs unika musikliv och historia. I text och bild presenteras artister som Karin Dreijer, Håkan Hellström Nationalteatern, Broder Daniel, Doris med flera, som alla blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame. Artisterna kommer att lyftas i en skärmutställning på museets innergård.