Malmö Live Konserthus, Unga Malmö Stadsteater och Altitude Meetings bidrar till Öppna Malmö!

Det blir konserter, teater och fotoutställning när tre starka aktörer gemensamt bidrar med program till Malmö stads projekt Öppna Malmö.

Att vi nu kan kraftsamla och tillsammans skapa ett brett och inkluderande program gör mig väldigt glad. Genom våra olika initiativ sprider vi värdefull kunskap och framför allt en gemenskap och samhörighet inom vår stad, säger Karin Karlsson, programchef för Malmö Live Konserthus och projektansvarig för Öppna Malmö.

I höst blir det urpremiär för minneskonserten Remember som Malmö Live Konserthus skapat tillsammans med bland annat Judiska församlingen i Malmö och Romsk Informations- och Kunskapscentrum. Genom musik och texter lyfts de grupper som var extra utsatta under förintelsen; såväl judar som romer, politiskt aktiva, funktionshindrade och HBTQ-personer. Programmet, där både Malmö SymfoniOrkester och gästartister medverkar, spänner över ett brett spektrum och speglar ögonblick i historien men också en väg framåt. Konserten framförs både för allmänheten och separat för skolklasser i oktober 2021.

Likaså kommer konsertserien Malmöiter – sex konserter från staden och stora världen att i oktober – november framföras i Livingroom på Malmö Live. Konsertserien lyfter malmömusiker vars melodier har rötter från världen och stadens olika hörn – från Sorgenfri till Senegal och via Beirut, Bulltofta, Balkan till Krakow och Kroksbäck.

Unga Malmö Stadsteaters prisbelönade teaterföreställning Ögonvittnen är även den en del av Öppna Malmö och framförs i samarbete med Altitude Meetings på Studio Meetingpoint. Föreställningen är baserad på överlevarna Stefan Zablockis och Lea Gleitmans verkliga livsberättelser och levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner. Föreställningen har nypremiär den 8 – 26 november 2021.

Senare i vår kommer också utställningen Öppna Malmö av fotografen Petra Bindel och curatorn Nina Warnolf att sättas upp för allmänheten på Malmö live.