Under sommaren går det att se flera utställningar på besöksmål runt om i Sverige som är producerade av Nationalmuseum. Bland annat visas Lisa Larson på Gustavsbergs Porslinsmuseum, Nordiska myter på Nationalmuseum Jamtli, Nära naturen på Läckö slott och Migranter på Gripsholms slott. På Nationalmuseum visas utställningarna Zorn – en svensk superstjärna och Snowcrash.

Nationalmuseum
Samlingarna är öppna för besökare och verksamheten har anpassats efter Folkhälsomyndighetens föreskrifter för museer, bland annat med begränsningar i besökarantal. Samlingarna har fri entré och besök förbokas inte. För ett besök i utställningen Zorn – en svensk superstjärna krävs däremot förköpt biljett som bokas via museets webbplats. Till designutställningen Snowcrash går det bra att antingen förköpa biljett eller köpa direkt på plats i museet i mån av utrymme.

För de som ännu inte kan göra ett besök fysiskt finns det gott om digitala konstupplevelser i museets konton i sociala medier, via nyhetsbrevet och på webbplatsen. Utöver det finns även Nationalmuseums omfattande föremålsdatabas, bildarkiv och Nationalmuseum Visitor Guide App där det går att följa konsten från 1500-talet fram till i dag.

Zorn – en svensk superstjärna
6 april–29 augusti 2021
I sommar visar Nationalmuseum en stor utställning om konstnären Anders Zorn. I utställningen går det att ta del av den enorma bredd som hans konstnärskap rymmer. Från akvarellporträtten målade i London till de mest kända motiven från Dalarö, via Paris och USA och slutligen tillbaka till Mora. Förutom verk från museets egna samlingar visas inlånade verk från Zornmuseet i Mora och ett stort antal verk från privata samlingar som annars inte går att se. Utställningen är ett samarbete med Kunstmuseum Den Haag i Nederländerna och Zornmuseet i Mora. Förköpt biljett krävs!

Snowcrash
4 maj 2021–13 februari 2022
Snowcrash var namnet på en finländsk designutställning som omvandlades till ett svenskt designföretag. För första gången visas kollektionen som skapades mellan 1997–2003. I slutet av 1990-talet sågs Finland och Sverige som föregångsländer inom utvecklingen av internet och trådlös kommunikation. Då föddes idéer om en mobil, uppkopplad livsstil och arbete på distans. Snowcrash experimenterade med teknologisk hård- och mjukvara, naturliga och syntetiska material och skapade objekt som påminner oss om vad som är möjligt om man ser på framtiden med optimism. En utställningsproduktion efter en idé av Gustaf Kjellin och Ilkka Suppanen i samarbete med Nationalmuseum.
www.nationalmuseum.se

Gustavsbergs Porslinsmuseum
Det nyrenoverade Gustavsbergs Porslinsmuseum återöppnade förra sommaren. I museet visas delar av Gustavsbergssamlingen som berättar om Gustavsbergs Porslinsfabriks mer än 170 år långa historia: om föremålen som skapades, om människorna som var verksamma där och om den roll i samhället som fabriken kom att spela. Mer än 3 000 föremål presenteras utifrån olika teman i en färgsprakande scenografi. Det går att uppleva allt från studiotillverkat konstgods och prakturnor till välkända serviser och äldre sanitetsprodukter samt föremål av emalj och plast.

Lisa Larson
23 juni 2020–12 september 2021
Lisa Larson är kanske Sveriges mest kända keramiker och hennes figuriner säkert de mest folkkära. Hennes adventsbarn och katter pryder många hem. I utställningen visas cirka 200 föremål från konstnärens tid på Gustavsbergs porslinsfabrik 1954–1980. Den gör nedslag i kända och kanske mindre kända verk och ger därmed inblick i arbetet bakom figurinerna – från unikat till serier, från inspiration till produktion, hantverk och industri.
https://gustavsbergsporslinsmuseum.se

Nationalmuseum Jamtli
Nordiska myter
18 maj 2021–18 april 2022
Till sommaren visar Nationalmuseum Jamtli Nordiska myter, en utställning som handlar om berättande i bild i den nordiska konsten under 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Den behandlar en epok före den moderna filmens genombrott, då konsten i hög grad fortfarande handlade om att berätta historier. Under den här tiden var motiv hämtade ur myt, saga och historia populära och sysselsatte många av de ledande konstnärerna. Utställningen innehåller en rad verk av konstnärer som Carl Larsson, Elsa Beskow, Ernst Josephson och August Malmström. Samtliga verk tillhör Nationalmuseum och totalt visas runt 110 verk – främst målningar och skulpturer, men också teckningar, grafik och konsthantverksföremål.
www.jamtli.com/nationalmuseum-jamtli

Läckö slott
I slottets salar finns möbler, vävda tapeter, silverföremål och målningar från 1600-talet och 1700-talets början från Nationalmuseums samlingar. I Skattkammaren visas praktfulla lyxföremål från svensk stormaktstid, bland annat silver, delar av drottning Kristinas urbinoservis och en Nautiluspokal.

Nära naturen – inspirationskälla för konst och design
12 juni–29 augusti 2021
Variationerna i naturen har alltid fascinerat och i utställningen visas verk där konstnärer och formgivare önskat fånga känslan av naturen. Ett genomgående tema är naturtrogna eller illusionistiska avbildningar hämtade från olika tider. Mot detta ställs den hotade naturen, som fått allt större aktualitet i vår egen tid och därför också gjort ett tydligt avtryck i konsten och konsthantverk. Totalt visas runt 100 föremål från Nationalmuseums samlingar av konst, konsthantverk och design.
www.lackoslott.se

Gripsholms slott
På Gripsholms slott visas Statens porträttsamling som är världens äldsta nationella porträttgalleri och som förvaltas av Nationalmuseum. Samlingen består av porträtt från sent 1400-tal till idag och utökas varje år med ett antal verk varav ett hedersporträtt. I sommar går det att för första gången se 2020 års hedersporträtt av krögaren Leif Mannerström utfört av fotografen Bruno Ehrs.

Migranter
1 juni–29 augusti 2021
Utställningen presenterar 23 migranter till Sverige från mitten av 1600-talet till vår egen tid. Gemensamt för dem alla är att de spelat en avgörande roll i svensk historia och aktivt bidragit till utvecklingen av samhället. Bland dem finns skiftande livsöden, stor social bredd och kulturell mångfald. Dessa migranter speglar svensk historia från stormaktstid till 1900-talets demokratiska samhälle. Här ryms såväl tre svenska drottningar som en kunglig kammartjänare. En majoritet är kulturpersonligheter – operasångare, visdiktare och konstnärer. Några namn överraskar eftersom de i dag uppfattas som en självklar del av Sverige. Utställningen har en allvarlig avslutning, som speglar 1900-talets fasor – två starka porträtt av överlevare från Förintelsen.
www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/gripsholms-slott.html

spot_img

Läs mer

Beyond med GöteborgsOperans Danskompani direktsänds

Nu sänder GöteborgsOperan Beyond digitalt vid två unika tillfällen. Sändningarna är kostnadsfria och öppna för alla. De visar vårens Världspremiärav danskvällen Beyond – med snurrande golv, lyftkranar...

Ett hus fullt av upplevelser

I hjärtat av Norrköpings Industrilandskap, i den ikoniska fabriksbyggnaden Strykjärnet, ligger Arbetets museum. På våra sju våningsplan finns massor att upptäcka för stora som...

 Ullevi utlovar REKORDSOMMAR

Tretton spelningar med både lokala artister och internationella världsartister. 2022 blir Ullevis mest konsertintensiva sommar hittills. Helt unikt och dessutom ett prydligt arenarekord. Arenan är...

Försvararen av Anna Karolina

17 september släppte Bokfabriken Försvararenav Anna Karolina. Försvararen är första delen i en ny serie om polisen Ebba Tapper som headhuntas till en av...

Konsthallsprojekt tar ett stort kliv framåt

Genom bildandet av Stiftelsen Konsthall Tornedalen tar konsthallsprojektet ett stort kliv framåt. Konsthallens initiativtagare Gunhild Stensmyr berättar att hon är mycket glad att Anne...

Skapa selfies i stil – som en influencer

Nu öppnar Stockholms senaste och mest färgsprakande upplevelsekoncept milajki Style FactOH!ry en ny pop up i kulturhuset hos Space. Förra veckan fick en skara influencers...

Se Betnér på Halmstad Teater

Pandemin har gjort att mycket ställts på huvudet, ställts in eller flyttats fram. Men ändrade mötesvanor skapar också nya möjligheter. Digitaliseringen har tagit ett...

De kan vinna Stora Journalistpriset 2020

Idag presenterades de nominerade till Stora Journalistpriset 2020 i kategorierna Årets Berättare, Årets Förnyare, Årets Röst samt Årets Avslöjande. Idag presenterade Stora Journalistprisets jury de...