Final för Ledins jubileum

Tomas Ledin firar sjuttio år i år och i femtio av de åren har han släppt musik och varit aktiv som artist. Få artister har väl tagit plats i det kretslopp som fyller Sverige med musik som just Tomas.

”Det är nog först nu, vid fyllda sjuttio år, som jag vågat ta in det här. Att vara del av sitt eget liv är stort nog, men att även få vara del av andras liv är en överväldigande kärleksförbindelse fylld av värme, glädje och djup respekt ” – Tomas Ledin

Jubileumsåret började den 25 februari på ett utsålt Avicii Arena. På parkeringen stod bussarna i rad från Höga Kusten, Malmö, Umeå och många andra svenska orter. Efter vårens singelsläpp”När vi var unga” och ”Långt ute på landet” drog Tomas vidare ut på en lång sommarturné med i utsålda hus i Sverige, Norge och Finland. Och mellan allt detta hinner Tomas bli utnämnd till filosofie hedersdoktor på Mittuniversitetet i Östersund/Sundsvall. Och så Symphonia!

–Att sjunga framför Kungliga Filharmonikerna var inget självklart steg, men ansatsen var det. Att få fira sjuttio år med ett bestämt kliv framåt. Det ville jag väldigt gärna. Se om mina sånger och jag som artist kunde ta oss ut i nya musikaliska landskap, sägerTomas Ledin.

Det gjorde dom med besked. Albumet Symphonia gick direkt in på albumlistans tredjeplats. Och nu knyts detta väldiga jubileumsår ihop med två program på SVT.

Den 16 december är det premiär för ”En Nådens Sommarkväll” från sommarens bejublade och sedan månader utsålda konsert i Göteborg.

Dagen efter, den 17 december kommer dokumentären ”Landet Ledin” som just handlar om en artists förmåga att få plats i en nations musikaliska kretslopp.

Föregående artikelGöteborg East End
Nästa artikelAskungen dansar in