Askungen dansar in

Askungen dansar fram till 24 januari på Kungliga Operans stora scen.

De fantastiska kostymerna är designade av modeskaparen Christian Lacroix som också skapat scenbilden tillsammans med den internationellt hyllade ljus och videodesignern Tobias Rylander.

”Askungen” är den första koreografin för Kungliga Baletten skapad av spanjorskan Tamara Rojo, idag konstnärlig ledare för San Fransisco Ballet. Rojo förlägger den klassiska sagan till Stockholm, dit Askungen anländer ensam och på flykt. De andra barnen på barnhemmet är elaka mot Askungen och barnhemsföreståndarinnan, som här ersätter sagans elaka styvmor, försöker hindra Askungen från att dansa på slottet. Men hon får hjälp av berättelsens fyra goda féer, alla med olika kulturell bakgrund som speglas genom fantastiska kostymer av modelegenden Christian Lacroix, 1980-talets hetaste modedesigner som nu satsar i stort sett helt på skapande för scenen. Kostymerna för ”Askungen” är hans första jobb för Kungliga Operan.

–Jag älskar att vara i regissörens eller koreografens fantasi, att lära mig, att lyssna och ge förslag. Tamara Rojo har varit mycket aktiv och entusiastisk, jag kände mig direkt väldigt hemmastadd. Sedan älskar jag smartheten i den här tolkningen av ”Askungen”, balansen mellan det verklighetsnära och det magiska. Och att Tamara ville ha en stark kontakt med Skandinavien och Sverige genom att använda de miljöerna, som för mig är pittoreska. Det är en dröm att komma hit och det här är en mycket unik version av Askungen«, säger Christian Lacroix.

Lacroix har även skapat föreställningens scenbild, tillsammans med ljusdesignern Tobias Rylander, som med sina verk på livescener världen över har tagit den internationella popvärlden med storm. ”Askungen” är hans första produktion för Kungliga OperanRylanders djärva och egensinniga idéer för vad ljusdesign kan vara och hur det kan lyfta en liveshow har gjort honom till ett efterfrågat namn bland stora indieartister, och han har bland annat jobbat med The Strokes, Phoenix, The xx, The 1975 och FKA Twigs – och även svenska världsnamn som Robyn, Lykke Li och Fever Ray.

www.operan.se

Föregående artikel
Nästa artikel