Den eftertraktade Shamshiren

På Stockholms Auktionsverk såldes under måndagskvällen en extremt ovanlig persisk sabel för över 1,2 miljoner kronor. Sabeln är en så kallad shamshir, en typ av sabel med väldigt böjd klinga. Namnet kommer av det persiska ordet för svärd.

Redan tidigt stod det klart att intresset för shamshiren var stort och förhandsbudgivningen var omfattande. Efter en intensiv budstrid i slutet mellan tio olika budgivare från fem olika länder stod det klart att klubban föll på 1 263 163 kronor.

–Shamshirer i sig är egentligen inte så ovanliga men det som gör detta exemplar så speciellt är åldern i kombination med det väldigt påkostade utförandet, berättar Peter Willes, en av två ansvariga för antika vapen på Stockholms Auktionsverk.

–Den dateras till omkring 1800 och dess grepp är av guld med infällda glasstenar och baljan är helt dekorerad av små turkoser vilket gör den fantastiskt vacker och dekorativ, fortsätter Peter.

–Shamshiren har tidigare tillhört samlaren Herman Jakell och att få hantera ett så här viktigt kulturföremål är få förunnat. Det är därför med glädje vi kunde se att marknaden uppskattade denna shamshir. Intresset för antika persiska vapen är stort och vi hoppas att denna försäljning kan ge ringar på vattnet, säger Anna Martín-Bergman.

–Det är underbart att se att denna shamshir nu kommer att tas om hand av en ny passionerad samlare och vi vill passa på att gratulera både köpare och säljare, avslutar Anna och Peter.

www.auktionsverket.com