Denna höst väcks Göteborgs Konserthus åter till liv med invigning av den 9000 pipor starka konserthusorgeln, pumpande disco-kvällar med LaGaylia Frazer och Linda Pritchard, pianofyrverkerier med världens mest eftersökta konsertpianist – Yuja Wang – och nya podcasten Musikaliska genier genom tider och toner med Ylva Hällen.

Det blir en intensiv nystart med målet att alla återigen ska kunna mötas och ta till sig musiken med öppna och förväntansfulla sinnen. Allt under trygga former.

– Säkerheten kommer självklart i första rummet när vi nu steg för steg välkomnar publik tillbaka in i huset, och det är fantastiskt att få slå upp dörrarna igen med ett så spännande, utmanande och överraskande program, säger Åsa Bernlo, marknads- och försäljningschef hos Göteborgs Symfoniker.

Spelåret 2021-2022 bjuder på ett brett utbud för alla som längtar efter upplyftande energi och gemensamma upplevelser. Bland höjdpunkterna märks till exempel kinesiska stjärnpianisten Yuja Wang i sällskap med Symfonikernas chefdirigent Santtu-Matias Rouvali men också Disco! där orkestern möter bland andra Linda Pritchard och LaGaylia Frazier. Säsongen öppnar också för de djupa upplevelser av både eftertänksamt och drabbande slag som är så kännetecknande för Göteborgs Symfoniker. Fängslande musik som berör på djupet, från Mozart och Mahler till Sibelius och Kurt Weill.

En ny satsning för den unga publiken (och den vuxna!) är Musikaliska genier genom tider och toner, en podcast för alla som är nyfikna på några av historiens mest intressanta kompositörer. Från och med den 25 augusti är podcasten tillgänglig där poddar finns.

– Det känns mycket spännande att ta ett steg mot podcast-världen och erbjuda barn berättelser som är både spännande och guldkantade med musik. Det är en bra introduktion till klassisk musik och kompositörer för vår yngsta publik men det finns stort lyssningsvärde även för vuxna. Perfekt att lyssna på i bilen eller innan man ska sova eller varför inte i klassrummet före skolbesöket, säger Linda Belanner, chef unga & samhällsengagemang.

Säsongens mest spektakulära händelser är invigningen av den nya Konserthusorgeln med sina drygt 9000 pipor:

– Det blir några fantastiska veckor i oktober där sju ledande organister uppvisar allt vad den formidabla orgeln förmår, med musik från 1700-talet till våra dagar inklusive uruppförandet av B Tommy Anderssons Orgelkonsert nr 2 med Mattias Wager som solist. Särskilt roligt ska det bli med vårt tvådagars orgelmaraton med organister från Västra Götalands alla 49 kommuner, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

Orgelmaratonet går att följa som slow-tv över två dagar och Göteborgs Symfoniker fortsätter att utveckla streamingtjänsten GSOplay. Under säsongen återkommer GSOplay Studio som inramning till alla livesända konserter och flertalet av de mest uppskattade konserterna kommer också fortsättningsvis att finnas fritt tillgängliga via gsoplay.se.

NÅGRA AV SÄSONGENS HÖJDPUNKTER

Se hela programmet på gso.se

Yuja Wang 8-9 sept

Kinesiska Yuja Wang är förmodligen den mest efterfrågade pianosolisten i världen i dag. Nu återkommer hon till Göteborgs Symfoniker och Santtu-Matias Rouvali som hon hade ett så fint samarbete med vid sitt första besök 2017: ”Bravurspelet får tonkaskaderna att lysa” konstaterade Magnus Haglund i GP. Hon får äran att öppna säsongen med Liszts första pianokonsert, ett sprudlande uppvisningsverk. Yuja Wang har ofta uppmärksammats för sin scenklädsel som bryter mot all tråkig konvention och hon har en stor, hängiven publik som följer sin idol både på turnéer och sociala medier.

Tavlor på en utställning 25 sept (skolkonserter 21-24 sept)

Ett av den klassiska musikens mest färggranna och dramatiska orkesterverk. Inför konserten får barnen lyssna in sig på musiken i skolan och släppa loss sin kreativitet med papper, pennor, kritor och färg – bilder som sedan projiceras i Stora salen under konserten. Med Sara Edwardsson och Ylva Hällen.

Skräck 30 okt (skolkonserter 26-29 okt)

Hu! Hösten är en farlig tid med kyla och mörker där osaliga andra och vålnader stormtrivs. Här finns otäcka varelser som kan skrämma livet ur oss: en musiker som går igen, ett spöke som spelar fiol… Huka er! Med göteborgsprofilerna Kapten Röd, Hofmästarn och Rasmus Persson.

Disco! 22-23 april

Låtarna vi aldrig glömmer från discons gyllene år – som YMCA, Yes Sir, I Can Boogie och Gimme! Gimme! Gimme! Och vilka energipaket till artister som svänger loss under den glittrande discokulan: Linda Pritchard, John Lundvik och LaGaylia Frazier. De backas av Göteborgs Symfoniker och ett tight kompband som skapar den rätta discokänslan.

Harpan genom seklerna 24 april

Det är ingen slump att harpan sägs vara änglarnas instrument. Himmelskt blir det när flera av harplitteraturens främsta stycken framförs av Erik Groenestein-Hendriks på sex olika harpor tillsammans med musiker ur Symfonikerna. En resa från barockens Händel och klassicismens Mozart till pastellfärgad fransk impressionism och djärv modernism.

Tango: Orquesta Tangarte 4 mars

En argentinsk-svensk tangoorkester från Malmö. Bandoneonisten Juanjo Passo, som grundade orkestern 1999, är född i Buenos Aires och har samarbetat med flera av världens främsta tangomusiker.

Tillsammans – Viktoria Tolstoy & Jacob Karlzon 8 nov

Viktoria Tolstoys timing och frasering är 100 procent jazz! Jakob Karlzon är en av Sveriges främsta jazzpianister och ackompanjatörer. Tillsammans bjuder de på en intensiv och intim kväll där varje ton räknas. Tillsammans väljer duon fritt bland genrer, sätter lika gärna sin prägel på en väl vald poplåt som på en odödlig standard – och skapar magi.

En explosiv kombination 5 feb

Finska Elifantree är gåtfulla, oroande, härligt oförutsägbara och med en förmåga att röra sig från drömlandskap till feberfrossa – inom och utom jazzen med starka rytmer och svävande klanger. Vid denna konsert möter Elefantree gruppen Tölöläbs elektroniska musik som vandrar mellan kammarmusikens intima rum och technons ekande beat.

Klassisk kuriosa 6 gånger under säsongen

Symfonikernas förre pianist Erik Risberg pratar lätt och ledigt om klassisk musik i sina avspända föreläsningar. Flygeln finns på plats och är det något man funderar på är det bara att fråga Erik. Kuriöst och nyfiket – det är vad Klassisk kuriosa handlar om.


Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Från och med säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 etablerade sig orkestern efter internationella turnéer och drygt 100 skivinspelningar bland Europas främsta orkestrar. Denna utveckling tog ytterligare ett steg framåt med Gustavo Dudamel, chefdirigent 2007-2012.

spot_img

Läs mer

Barberaren i Sevilla

I denna uppsättning av Barberaren i Sevilla, hämtad från operafestivalen i Glyndebourne, är det tydligt varför den blivit en av de mest älskade operorna...

Emilio Ingrosso – en livsdröm går i uppfyllelse

Emilio Ingrosso 55 år presenterar nu för första gången sin egenskapade musik för den breda massan. “Jag har sedan barnsben i Tensta haft den här besattheten...

Södermalms Konsthall

Konstnären Robert Emanuel Fredriksson har ett galleri i en galleria, i Skrapan på Södermalm. Motiven hämtar han ofta från skärgården eller favoritstaden New York....

Mirga dirigerar Kungliga Filharmonikerna

Mirga Gražinytė-Tyla, eller kort och gott ”Mirga” för en hänförd musikvärld, gästar Kungliga Filharmonikerna. Mirga Gražinytė-Tyla tycktes ha kommit från ingenstans när hon slog igenom...
torill29020

Nobelpriset i kemi 2020 i ny bok

Crispr-tekniken – belönad med Nobelpriset i kemi 2020 – tas upp i en den nya boken Människan i provröret – Reportage från genteknikens frontlinjer av den framstående vetenskapsjournalisten...

Mörk dramakomedi på Örebro Teater

22 januari är det premiär för Marius von Mayenburgs nyskrivna psykologiska dramakomedi, Ex på Örebro Teater. Svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i...

Sverige fortsätter attrahera som besöksland trots Corona

Sverige fortsätter attrahera turister och rankas på plats 10 av 50 länder, länderna rankas utifrån hur trygga de tillfrågade uppger att de är med...

CATS

West End uppsättningen av CATS kommer till Sverige. Andrew Lloyd Webber's succémusikal spelas på Scandinavium i Göteborg, Avicii Arena i Stockholm och Malmö Arena....