Besök arkeologins spännande värld på söndag

Vill du veta hur man hittar skeppsvrak på havsbotten, hur en vikingaby kunde se ut eller hur hällristningar kan berätta om människors tro och vardagsliv?

På söndag den 29 augusti arrangeras Arkeologidagen på många platser runt om i Sverige. Välkommen att delta vid utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman. På flera ställen anordnas också barnaktiviteter.

Arkeologidagen är den nationella temadagen för arkeologi som arrangeras sista söndagen i augusti varje år. Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen. I år innehåller programmet cirka 50 lokala arrangemang, som presenteras landskapsvis på  raa.se/arkeologidagen. Flera av årets arrangemang anordnas utomhus eller helt digitalt.

Här hittar du de landskap som finns representerade i år:

Arkeologidagen i Skåne

Arkeologidagen i Blekinge

Arkeologidagen i Halland

Arkeologidagen i Småland

Arkeologidagen på Öland

Arkeologidagen i Västergötland

Arkeologidagen i Bohuslän

Arkeologidagen i Östergötland

Arkeologidagen i Västmanland

Arkeologidagen i Närke

Arkeologidagen i Södermanland

Arkeologidagen i Värmland

Arkeologidagen i Uppland

Arkeologidagen i Gästrikland

Arkeologidagen i Norrbotten

Årets digitala arrangemang hittar du samlade här: 
Digitala arrangemang.

Om Arkeologidagen

Arkeologidagen samordnas av Riksantikvarieämbetet för att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter, liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”!

Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Arrangemangen är kostnadsfria, utom i de fall ordinarie entréavgift förekommer.