Urpremiär för föreställning om Anna Freud på Örebro Teater

Föreställningen Anna Freud, Djävulsflickan och Jaget, skriven och regisserad av Josefin Ankarberg (moment:teater) får urpremiär på Örebro Teater 26 november. Föreställningen är en hyllning till en av barnpsykologins riktiga pionjärer men också till samtalet och vikten av att bli lyssnad på när man har det svårt.

I föreställningen Anna Freud, Djävulsflickan och Jaget får vi lära känna Anna Freud och hennes pappa Sigmund – han som blev psykoanalysens fader med hela världen. Vi följer Annas resa från barndomens nyfikna smygande på pappan när han arbetar, till det att hon själv startar egen mottagning för psykoanalys av barn. 

– Den här föreställningen blir en slags hyllning till samtalet och vikten av att bli lyssnad på och tagen på allvar med sina bekymmer, säger Josefin Ankarberg, manusförfattare och regissör. Anna Freud var en pionjär inom barnpsykologin och var den som förde in barnperspektivet där det tidigare inte fanns något. Hon slogs verkligen för att barns känsloliv skulle tas på allvar.

  • Med humor, lekfullhet och på största allvar berättar föreställningen om psykologi, försvarsmekanismer, freudian slips, märkliga drömmar och om hur viktigt det kan vara att få prata med någon som verkligen lyssnar när man har det svårt.

För manus och regi står Josefin Ankarberg, en av de drivande krafterna bakom en av Stockholms mest tongivande och uppmärksammade frigrupper, moment:teater. På Örebro Teater har hon tidigare regisserat Stackars Birger, som spelades för örebropubliken hösten 2020. Scenografi och kostymdesign görs av Åsa Berglund Cowburn och komposition av Simon Steensland, även de från moment:teater.

Föreställningen spelas för årskurs 7–9 och gymnasiet på Örebro Teater. Offentliga föreställningar 11 och 18 december.