Tartuffe i operapremiär på Sara kulturhus

Den 17 maj blir det operapremiär i Sara kulturhus när den komiska operan Tartuffe kommer till Skellefteå. Operan är baserad på Molières klassiska pjäs om den slipade bedragaren Tartuffe.
– Det blir underbart att kunna välkomna publiken till en riktig operakomedi i vår, säger Dan Turdén, operachef på Norrlandsoperan.

I dramatikern Molières komedi Tartuffe gestaltas en överklassfamilj som bit för bit går sönder under inflytande av en religiös demagog. Det är den amerikanska tonsättaren Kirke Mechem som gestaltat Tartuffe i operaformat och i vår har den Skandinavienpremiär. Det blir en roande, upprörande och rörande föreställning i danska Anne Barslevs regi.

– Som opera är Tartuffe en okänd doldis men ursprungspjäsen har klassikerstatus. Med tonsättaren Kirke Mechems underfundiga tonspråk får Molières text ännu mer flöde, då den alltid så viktiga timingen genialiskt tagits tillvara på. Allt blir en rafflande skrattspegel när den hycklande Tartuffe bedrägligt drar ner byxorna på familjefadern Orgon. Fart, fläkt och falskhet utlovas, säger Dan Turdén, operachef på Norrlandsoperan.

– Vi jobbar ständigt med att försöka ha en bra bredd på programmet. Därför känns det fint att nu kunna presentera den första operan i huset, säger Sofia Andersson Lundberg, programchef på Sara kulturhus.