Snowball Cultural Productions presenterar den scenografiska installationen ”Mer eller mindre Bank” i Nordstan

Med början den 4 juni presenterar Snowball Cultural Productions Leslie Johnson och Smriti Mehra i samarbete med Josefina Posch konstinstallationen ”Mer eller mindre bank”.

Banken som en lokal på en fixerad plats försvinner alltmer från vårt samhälle. Samtidigt finns banken överallt – i butiker, restauranger, barer och framför allt i våra mobiler. Utställningen “Mer eller Mindre Bank” är en scenografisk installation som refererar till bankens funktion och banken som en plats installerad i en situation som verket kretsar kring, det vill säga, en vanlig kommersiell lokal i Nordstan.

Utställningen är ett exempel på samtidens gränsöverskridande aspekter inom konst där skulptur, video och performance möts i en teatralisk installation. Utställningen innefattar konst på ett nytt sätt, utanför de traditionella museerna och gallerierna och med hänsyn till pandemins restriktioner. Hela utställningen kan ses från utsidan av lokalen och via digitala medier genom en QR-kod.

Installationen består av dokumentationen av ett fullt funktionerande system där konst lånas ut emot att ett annat verk lämnas som säkerhet, en banko-laundromat  och “financial cushions”(finansiell lindring), vars broderade texter för tankarna till bankens kundservice och gästfrihet. En gör-det-självvideo visar hur man odlar en ”money plant” (pengaträd) och i bankens fastighetsavdelning hittas en flygande matta med mönster föreställande en lyxvillas arkitektritning.

Fredag 4 juni 15:30 – 19:00 blir det Walk-by-vernissage och då är konstnärerna på plats också.

Om konstnärerna:

Leslie Johnson är en svensk-amerikansk konstnär och professor i frik konst på HDK Valand, verksam i Sverige och internationellt. Smriti Mehra är videokonstnär baserad i London, och tillsammans har de gjort ett flertal projekt under namnet Famous Artist och verket “Financial Cushions” som visas på utställningen. Tillsammans med konstnären Chinar Shah skapade de utställningen ”Bubble in Progress: do not disturb” 2018 på Galleri Box och videon visade på Sharjah Internationella filmfestival, UAE, 2020.

Josefina Posch är en internationellt aktiv konstnär som driver Snowball Cultural Productions och undervisar i fri konst på HDK-Valand. Hennes senaste samarbete med Leslie Johnson var utställningen ”Metamorphosis of Power” i Gori, Georgien del av den 3e Tbilisi Triennalen, 2018.

Utställningen genomförs med stöd från ”Göteborgs Stad Kultur – Pronto! ” och Nordstan.

4-27 juni, 2021

Nordstan entré på Spannmålsgatan. Öppet för Walk-by-viewing dygnet runt