Pionjärerna Lustans Lakejer hyllar bortgångne medlemmen på nya singeln

Nu följer de svenska new wave-pionjärerna Lustans Lakejer upp sina senaste framgångsrika singlar Lyx och En gång när jag var 17 med Den Fjärde Mannen, en hyllning till deras älskade och saknade Tom Wolgers. Idag släpps den nya singeln – på årsdagen för Toms bortgång.

I november 2020, mitt under inspelningarna av bandets kommande album Mörk Materia nåddes Lustans Lakejer av ett ofattbart sorgligt besked. Deras bandmedlem, inspiratör och vän sedan 40 år, Tom Wolgers, hade hastigt avlidit i sviterna av cancer. När den första chocken lagt sig och arbetet med skivan fortsatte föddes idén att skriva en låt till Toms ära.

Johan Kinde berättar: -Vi ville att det skulle bli en sång som hyllade inte bara Tom och hans liv, utan även alla de människor som visade honom sin kärlek de där mörka dagarna i november förra året, alla dem som han hade berört med sin musik.

Den Fjärde Mannen är den tredje singeln från Lustans Lakejers kommande album men trots att låten är en hommage till en fallen broder och att alla ackord går i moll, är den också en hyllning till livet och en uppmaning till oss som fortfarande kan, att fortsätta dansa, dricka och drömma.

Lustans Lakejer startade som ett punkband 1978, men valde snabbt en annan väg och gjorde en egen sorts uppror där de skildrade en glamorös tillvaro av dekadent skörlevnad på eleganta nattklubbar. Deras image stod i stark kontrast till både punkens aggressivitet och proggens politiserade pekpinnar och bandets famösa uttalande om att kläderna är viktigare än musiken retade gallfeber på musiksverige. Kanske bidrog det till att Lustans Lakejer 1981 utsågs till Sveriges bäst klädda band, men med tiden kom uttalandet att överskugga den allvarligare sidan av bandets texter, den som handlade om förlorad kärlek, alienation och glamourens pris. Fansen förstod dock djupet bakom ytan och när Lustans Lakejer våren 1982 gav ut en nyinspelning av debutsingeln Diamanter (är en flickas bästa vän) så blev den nya versionen en av 80-talets största svenska hits och den spelas fortfarande frekvent på både radio och klubbar.

Lustans Lakejer består idag av Johan Kinde, Christer Hellman, Anders Ericson, Julian Brandt och Fredrik Hermansson.