Peter Pan & Wendy

I samarbete med komikern och skådespelaren Peter Apelgren och den tidigare solistdansaren Joakim Stephenson från Kungliga Baletten ger Svenska Balettskolan en ny familjebalett på Lorensbergsteatern.

Om att medverka i en balettuppsättning säger Peter Apelgren ”lika otippat som glädjande, som hästhandlaren sa när han kom till himmelen… jag ber om ursäkt för mina danssteg redan nu.” Balettens koreograf och regissör, Sebastian Michanek, fyller i ”det blir en magisk balett där Peter Apelgren som sagoberättare kommer ta med oss alla på ett äventyr till landet Ingenstans!

Det är första gången Peter Pan och Wendy sätts upp som balett i Sverige. Koreograf är Sebastian Michanek, tidigare solistdansare vid Kungliga Baletten och konstnärlig chef för Svenska Balettskolan. Sebastian står även bakom baletten Nötknäpparen på Lorensbergsteatern. Efter premiären av baletten Nötknäpparen 2018 skrev GP ”Hela Nötknäpparen på Lorensbergsteatern är ett lyckat danskalas med förutsättningar att bli en ny julklassiker i Göteborg, och har sedan dess sålt slut varje jul.

Som barn tog Sebastians pappa med honom till Nationalteaterns musikteateruppsättning av Peter Pan från 1987, vars musikinspelning belönades 1988 med en Grammy för bästa barnproduktion. Nu har Sebastian skapat en balettuppsättning av Peter Pan & Wendy fritt baserad på J.M. Barrie’s barnboksklassiker Peter Pan och Wendy.

Scenografen Emanuel Petersson har, i tätt samarbete med balettens koreograf, skapat fantasifulla scenografi speciellt för denna version av Peter Pan & Wendy. Berättelsen börjar i en vacker stad någonstans i Sverige runt sekelskiftet där Peter Pan tar med Wendy och hennes bröder på en resa över land och riken, moln och himlar till fantasivärlden landet Ingenstans och Kapten Kroks storslagna skepp Jolly Roger.

Om föreställningen

När Peter Pan flyger in genom fönstret till de tre barnen Darlings sovrum för att leta efter sin borttappade skugga, går startskottet för ett klassiskt äventyr som trollbundit barn och vuxna i mer än hundra år. Tillsammans med Peter Pan ger sig Wendy och hennes bröder, Michael och John, iväg på sitt livs resa.

Färden går till landet Ingenstans – en magisk fantasiö befolkad av sjöjungfrur, pirater, älvor och indianer. Här möter barnen älvan Tingeling och De borttappade pojkarna, och här får de vara med om en rad fantastiska äventyr som kulminerar med striden mot skurkarnas skurk – den beryktade kapten Krok.

Njut av fantasin och den sagolika scenografin av Emanuel Petersson i denna humoristiska och vackra balett tolkad av Sebastian Michanek, konstnärlig chef för Svenska Balettskolan och skapare av den kritikerrosade helaftonsbaletten Nötknäpparen på Lorensbergsteatern, baserad på J.M. Barries barnboksklassiker Peter Pan och Wendy.

Barrie

James Matthew Barrie föddes i den lilla skotska byn Kirremuir år 1860. Barries romaner, noveller och pjäser blev enormt framgångsrika, och under loppet av sin levnad blev författaren adlad och fick ta emot en rad hedersbetygelser, bland annat Order of Merit. Barries kärlek till barnen var stor, och de inspirerade honom i sin tur till verket Peter Pan, som kom att bli författarens mest kända.

Spelas 20–23 maj på Lorensbergsteatern. Mer information om föreställningen finns på: https://peterpanochwendy.se

Föregående artikelCrimetime
Nästa artikelSommaren står för dörren