Crimetime

Elly Griffiths (Storbritannien) och Deon Meyer (Sydafrika) var de första internationella författarna som blev klara för spänningstemat på Bokmässan i år. De första svenska författarna att göra dem sällskap är Lars Kepler, Malin Persson Giolito och Sofie Sarenbrant. fem populära spänningsförfattare som är klara för medverkan i september.

Bokmässan pågår mellan 22–25 september, det kommer att blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg.  Sedan 2018 är Crimetime en del av Bokmässan. I år växer Crimetime och är ett av Bokmässans teman, vilket betyder att programmet förlängs med en extra dag – fredag – och utökas med flera spännande inslag på plats.

– Äntligen kan vi välkomna både internationella och svenska storstjärnor till Bokmässan igen. Det här är första gången som Bokmässan har spänningslitteratur som ett tema och eftersom Sydafrika också är årets temaland känns det förstås lite extra roligt att den sydafrikanske crimeförfattaren och journalisten Deon Meyer har tackat ja till vår inbjudan, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

BookBeat ansluter

Streamingtjänsten BookBeat inleder ett treårigt samarbete kring deckarfestivalen och krokar arm med Bokmässan i Göteborg. BookBeat har stor lyssning inom spänningsgenren och ser engagemanget i Crimetime på Bokmässan som en viktig strategisk satsning.  Det är första gången någonsin som spänningslitteratur får ta plats som ett av årets teman.

– Vi är jätteglada att gå in i detta samarbete just i år när Crimetime är tema på Bokmässan. Det svenska deckarundret är väl dokumenterat och det är ingen hemlighet att många av våra lyssnare älskar spänningslitteratur. Genom att knyta varumärket BookBeat närmare Crimetime på Bokmässan ser vi en möjlighet att hylla vår absolut största lyssnargenre och alla fantastiska författare inom den, säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.

Crimetimetemat

Temat består av seminarier och ett scenprogram på två scener, Häktet och Kåken. En särskild bokhandel – Mariaplans bokhandel – kommer att finnas på plats för att sälja spänningslitteratur i Crimetimeområdet. Festivalen utökas med flera spännande inslag på plats, däribland en lögndetektor där Bokmässans besökare har möjlighet att bekänna färg. Dessutom arrangeras flera spännande sidoaktiviteter för att stärka temat, såsom Crimetime Afternoon Tea och Crimetime Afterwork. Hela programmet för Crimetime presenteras i samband med Bokmässans programsläpp den 24 maj.

– Det är otroligt roligt och spännande att Bokmässan och BookBeat tillsammans kan utveckla Crimetime på Bokmässan! Vårt samarbete sträcker sig över tre år och vi ser fram emot att tillsammans med BookBeat skapa en ännu bättre och mer spännande upplevelse för våra spänningsälskande besökare, säger Kim Nilsson, försäljnings och marknadschef på Bokmässan.

Deon Meyer (Sydafrika; Weyler förlag) är journalist och författare och baserad i Sydafrika. Till Bokmässan är han aktuell med boken Mörk flod, vilket är hans tolfte bok på Weyler förlag. Elly Griffiths (Storbritannien; Bokförlaget Forum) är bokaktuell med Nattfalkarna som ingår i deckarserien om rättsarkeologen Ruth Galloway, som blivit hyllad världen över. Malin Persson Giolito, som gjorde succé med Störst av allt (2016), är tillbaka med en ny skakande spänningsroman, I dina händer (Wahlström & Widstrand). Sofie Sarenbrant (Bookmark), en av Sveriges mest lästa författare, kommer till Bokmässan med Själsfränden, den tionde boken i serien om kriminalinspektör Emma Sköld – en serie som sålt i över 4 miljoner exemplar i 15 länder. En annan bok som blir högaktuell för Crimetime-temat är Lars Keplers Spindeln (Albert Bonniers Förlag), den nionde boken med polisen Joona Linna i huvudrollen, som kommer ut i oktober. Lars Kepler, som är en pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, är mångfaldigt prisbelönad, bland annat vann de Crimetime BookBeat Award 2021 i kategorin ”Årets svenska deckarförfattare”. Crimetime BookBeat Award kommer även att delas ut under Bokmässan.

Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september. Förutom Crimetime är Sydafrika, Klimatkrisen och extrainsatta Röster från Ukraina teman på Bokmässan. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand.

www.bokmassan.se

Föregående artikelCharlotte Lynggaard + Svenskt Tenn
Nästa artikelPeter Pan & Wendy