Ingvar Oldsberg nere på knäna med blodet sprutande från ett jack i huvudet. En Fredrik Lindström som inte vet i vilken kanal programmet sänds i. En deltagare som får missfall under programmets gång. Det populära frågeprogrammet ”På spåret” har spårat ur ordentligt några gånger.

Ett avsnitt av ”På spåret” som sändes i januari 2016 visade sig innehålla flera allvarliga fel. I programmet bytte man helt sonika plats på Iran och Irak på en karta över Mellanöstern, men inte nog med det. I en annan fråga skulle deltagarna, Fredrik Wikingsson och Filip Hammar samt Viveca Sten och David Lagercrantz, svara på vilka udda sporter som förekommit i OS.

Ett av svaren som påstods vara rätt var ”pudelklippning” som enligt den lika allsmäktige som envisa domaren Fredrik Lindström var en uppvisningsgren år 1900 – det visade sig dock vara ett brittiskt aprilskämt från 2008.

På programmets Facebooksida gjorde redaktionen då man insett sitt misstag en pudel (sic!):

”Pudelklippning har aldrig varit med i OS, inte ens som uppvisningsgren. Vi skäms som hundar och som om inte detta var nog så bytte vi plats på Iran och Irak. Vi ber om ursäkt och kan bara lova ytterligare ansträngning när det gäller vår faktakoll”, skrev redaktionen på ”På spårets” officiella Facebooksida.

Brott mot hederskodex

Filip och Fredrik deltog i programmet 2008. Då de gästade Annika Lantz pratshow lyckades de bryta mot programmets allra heligaste regel – de avslöjade i förväg hur det hade gått för dem.

– Oj, det fick vi kanske inte säga. Jag ber om ursäkt till människorna på SVT i Göteborg, sa Fredrik Wikingsson efteråt.

Programmets pressansvarige gick ut i kvällspressen och dementerade att man planerade repressalier mot de stackars Filip och Fredrik.

Var är vi?

Fredrik Lindström gör bort sig även i årgång 2016 av programmet. Då han får för sig att han ska retas lite med den ena buren får han hjärnsläpp – och minns inte vilken kanal programmet sänds i.

– Det här är fredagsunderhållning i tvåan, ettan… Var är vi? säger Fredrik Lindström i ”På spåret”.

Ronny rullar fel

Filmoraklet Ronny Svensson (”Ronnys rullar”, etc) skämde ut sig 2017. I programmet förekom två frågor om film, ett faktum som ju borde ha passat Ronny som hand i handske. Men nej då, Ronny lyckades pricka in två fel av två möjliga. En av frågorna rörde  Ben Affleck-filmen ”Argo” som vann en Oscar för bästa film så sent som 2012.

– Jag kommer inte på vad den heter, det är en ren skandal, sa han i programmet.

Dessvärre kunde inte hans medtävlande Anne-Lie Rydé rädda Ronny från att framstå som en slät figur då det kommer om filmkunskap.

– Det kommer jag få leva med länge, sammanfattade Ronny Svensson sin insats efter debaclet.

Ett av de mer bisarra inslagen stod PR-kvinnan Dominika Peczynski för. Hon deltog tillsammans med regissören/författaren Martina Montelius i ”På spåret” 2013.

Till tidningen Mama berättade hon två år senare att hon fick ett missfall mitt under inspelningen av programmet.

– Vad skulle jag göra? Jag satt kvar i båset, det syns säkert på mig i tv. Men jag visste det, jag kände det på mig.

Tv-programmet har genom åren anklagats för bland annat fusk, rasism och för svåra frågor. Många har även genom åren mer än antytt att programmet lider av en viss gubbighet. I det senare fallet är det valet av programledare som varit orsaken.

TEXT: Christer Ribendahl

FOTO: SVT, Kanal 5

FAKTARUTA

Programformatet bakom På spåret är en svensk originalidé. Idén föddes 1986 när frilansjournalisten Lennart Andersson i BBC:s Arkiv i London såg ett klipp som visade en tågresa mellan London och Brighton på en minut.[3] Konceptet utvecklades senare under 1986 vid SVT Göteborg av Lennart Andersson, TV-chefen Steen Priwin och Ingvar Oldsberg. Tittarrekordet ligger på 3,7 miljoner från mars 1990. 

KÄLLA: Wikipedia.

spot_img

Läs mer

Förläng familjeäventyret i Skånes Djurpark

I Camp Oak övernattningspaket ingår två dagar i parken, middag med grillad hamburgare, frukost samt unika djurmatningar och upplevelser utanför parkens öppettider. Se en sida...

BookBeat släpper exklusiv ljudbok tillsammans med Therése Lindgren

BookBeat har sedan sin lansering för sex år sedan samarbetat med en del av Sveriges största influencers och podcasts. Nu tar ljudbokstjänsten nästa steg...

SINGEL & VIDEO. ​Texas och Wu-Tang Clan återförenas – släpper singeln...

I år kommer julen tidigt för alla Texas-fans då de idag släpper nya singeln “Hi” tillsammans med sina goda vänner Wu-Tang Clan. Samtidigt kommer en video,...

Drottningholmsteatern tar sikte på sommaren 2021

Drottningholms Slottsteater planerar för två premiärer säsongen 2021 – barockoperan Agrippina och barn- och familjeföreställningen Skönheten och Odjuret. Båda produktionerna fick på grund av Corona flyttas fram ett år,...

Maritiman öppnar upp med omsorg inför höstlovet

Efter en sommar där fartygen på Packhuskajen ekat tomma på besökare öppnar Maritiman nu upp för höstlovslediga barn. Fartygsmuseet, som vanligtvis är välbesökt under...

Hela Sveriges favorit – Sean Banan tillbaka med ny musik

Sean Banan är komikern och mångsysslaren som blev känd för hela svenska folket i och med sitt deltagande i Melodifestivalen.  Med sin ”prutthumor” och sina...

Så har du aldrig sett Zara Larsson, Suzanne Reuter och Pernilla...

2021 års upplaga av kalendern “Sagolika kvinnor” är här! Fjorton kvinnor har fotograferats med avstamp i välkända historiska händelser, sagor, myter och roller. Tonvikten har...
Eva Dahlberg och husbandet

Fyra konserter från Ängelholm

Musikarrangemanget Njutbart visas på webben. Årets Njutbart bjuder på en blandning av lokala band och nationella stjärnor. Medverkar gör bland andra artister som Ebbot...