Ingvar Oldsberg nere på knäna med blodet sprutande från ett jack i huvudet. En Fredrik Lindström som inte vet i vilken kanal programmet sänds i. En deltagare som får missfall under programmets gång. Det populära frågeprogrammet ”På spåret” har spårat ur ordentligt några gånger.

Ett avsnitt av ”På spåret” som sändes i januari 2016 visade sig innehålla flera allvarliga fel. I programmet bytte man helt sonika plats på Iran och Irak på en karta över Mellanöstern, men inte nog med det. I en annan fråga skulle deltagarna, Fredrik Wikingsson och Filip Hammar samt Viveca Sten och David Lagercrantz, svara på vilka udda sporter som förekommit i OS.

Ett av svaren som påstods vara rätt var ”pudelklippning” som enligt den lika allsmäktige som envisa domaren Fredrik Lindström var en uppvisningsgren år 1900 – det visade sig dock vara ett brittiskt aprilskämt från 2008.

På programmets Facebooksida gjorde redaktionen då man insett sitt misstag en pudel (sic!):

”Pudelklippning har aldrig varit med i OS, inte ens som uppvisningsgren. Vi skäms som hundar och som om inte detta var nog så bytte vi plats på Iran och Irak. Vi ber om ursäkt och kan bara lova ytterligare ansträngning när det gäller vår faktakoll”, skrev redaktionen på ”På spårets” officiella Facebooksida.

Brott mot hederskodex

Filip och Fredrik deltog i programmet 2008. Då de gästade Annika Lantz pratshow lyckades de bryta mot programmets allra heligaste regel – de avslöjade i förväg hur det hade gått för dem.

– Oj, det fick vi kanske inte säga. Jag ber om ursäkt till människorna på SVT i Göteborg, sa Fredrik Wikingsson efteråt.

Programmets pressansvarige gick ut i kvällspressen och dementerade att man planerade repressalier mot de stackars Filip och Fredrik.

Var är vi?

Fredrik Lindström gör bort sig även i årgång 2016 av programmet. Då han får för sig att han ska retas lite med den ena buren får han hjärnsläpp – och minns inte vilken kanal programmet sänds i.

– Det här är fredagsunderhållning i tvåan, ettan… Var är vi? säger Fredrik Lindström i ”På spåret”.

Ronny rullar fel

Filmoraklet Ronny Svensson (”Ronnys rullar”, etc) skämde ut sig 2017. I programmet förekom två frågor om film, ett faktum som ju borde ha passat Ronny som hand i handske. Men nej då, Ronny lyckades pricka in två fel av två möjliga. En av frågorna rörde  Ben Affleck-filmen ”Argo” som vann en Oscar för bästa film så sent som 2012.

– Jag kommer inte på vad den heter, det är en ren skandal, sa han i programmet.

Dessvärre kunde inte hans medtävlande Anne-Lie Rydé rädda Ronny från att framstå som en slät figur då det kommer om filmkunskap.

– Det kommer jag få leva med länge, sammanfattade Ronny Svensson sin insats efter debaclet.

Ett av de mer bisarra inslagen stod PR-kvinnan Dominika Peczynski för. Hon deltog tillsammans med regissören/författaren Martina Montelius i ”På spåret” 2013.

Till tidningen Mama berättade hon två år senare att hon fick ett missfall mitt under inspelningen av programmet.

– Vad skulle jag göra? Jag satt kvar i båset, det syns säkert på mig i tv. Men jag visste det, jag kände det på mig.

Tv-programmet har genom åren anklagats för bland annat fusk, rasism och för svåra frågor. Många har även genom åren mer än antytt att programmet lider av en viss gubbighet. I det senare fallet är det valet av programledare som varit orsaken.

TEXT: Christer Ribendahl

FOTO: SVT, Kanal 5

FAKTARUTA

Programformatet bakom På spåret är en svensk originalidé. Idén föddes 1986 när frilansjournalisten Lennart Andersson i BBC:s Arkiv i London såg ett klipp som visade en tågresa mellan London och Brighton på en minut.[3] Konceptet utvecklades senare under 1986 vid SVT Göteborg av Lennart Andersson, TV-chefen Steen Priwin och Ingvar Oldsberg. Tittarrekordet ligger på 3,7 miljoner från mars 1990. 

KÄLLA: Wikipedia.

spot_img

Läs mer

Nu lanseras Radio Disney

– John Lundvik gör debut som programledare John Lundvik gör debut som programledare på den nya stationen Radio Disney som startar idag på FM 104.7...

Konstnärer öppnar upp för konstrundor

Konstrundor runtomkring i sverige öppnar upp portarna och bjuder på spännade upplevelser tillsammans med konstnärer och konsthantverkare. Här kommer ett axplock från det som...

The pop-star

–Zara Larsson Zara fortsätter att växa i Sverige och internationellt och övertygar gång på gång. Efter arenaturnén har hon bevisat att hon är som bäst...

A36 och Imenella till Liseberg

Den 27 maj blir det en helkväll av hiphop på Stora Scenen på Liseberg. Imenella, aktuell med sitt nya album Gemini, inleder kvällen och...

Stockholms auktoriserade guider

De är ovärderliga för hela besöksnäringen och ser till att besökarens tid i Stockholm blir fylld av just det som de själva önskar. Turistguiderna...

ANNIKA ELISABETH VON HAUSSWOLFF

Utställningen pågår t o m 20 februari 2022 I över trettio år har hon utmanat, fascinerat och förbryllat. Möt en av Sveriges främsta konstnärer, Annika...

Di Leva

Det är två år sedan Di Leva släppte en ny låt på svenska men nu är det äntligen dags. Låten är skriven och producerad...

TAUBESTIPENDIUM TILL SOFIA JANNOK

Artisten och låtskrivaren Sofia Jannok, 38, får 2020 års Evert Taube-stipendium, en utmärkelse som årligen delas ut av Tidningen Vi.Motiveringen lyder: ”för vidsynt musikskapande på...