Örebro läns museum juli 2021

Mitt i sommaren är det högsäsong på Örebro läns museum.
Utställningarna på Örebro slott är öppna och visar bland annat den nya utställningen ”Boom i bergslagen”. Dessutom är det öppet på Siggebohyttans bergsmansgård och Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga. 

Utställningar på Örebro slott
Utställningen Boom i Bergslagen, som invigdes tidigare i sommar, handlar om järn, människor och makt under medeltiden i Örebro län. I utställningen finns en modell över järnbrukarland som besökaren själv kan hantera föra att få maskineriet att fungera. 
Läs mer om utställningen här

En trappa upp finns utställningen Möjligheternas spegel, sinnenas begär med massor av prylar från 1800-talets början, tiden då vårt moderna konsumtionssamhälle började vakna. 

En av Sveriges mest kända konstnärer, Jan Håfström, levde några viktiga år i sin barndom i Örebro. Utställningen Barnet i tornet återspeglar hans breda och långa konstnärskap och konstutställningen visas i det vackra, runda rummet i slottets sydöstra torn. Se en film om Jan Håfström och utställningen, här. 

Länsmuseerna berättar – filmer från länsmuseerna kommer på UR play
UR har gjort en serie korta filmer från länsmuseerna i hela landet. Nu har turen kommit till Örebro. Från och med den 8 juli finns filmer att se på UR Play. I höst kommer de att sändas på Kunskapskanalen. det handlar om allt från landskapshistoria och kungliga influencers till hyttbyggartid i bergslagen och medeltida kyrkobyggen. 

Hyttbyggartid – utomhusutställningar runt om Noraskogs bergslag
Som en del av temat Hyttbyggartid har vepor hängts upp som ”miniutställningar” på fem olika platser i bergslagen under sommaren 2021. Platserna är Gamla Pershyttan (kolhuset vid hyttan), Noraskogs hembygdsförening, Siggebohyttans bergsmansgård, Järlefallsdammen och Grecksåsars hyttbleck. Med utställningarna vill museet ge perspektiv på den historia som fortfarande finns att upptäcka i bergslagen. Det handlar även om hotet mot bergslagens historia, hur spåren av den på olika sätt riskerar att utplånas. Men de berättar också om källorna till bergslagens historia – hur vet vi vad vi vet om den spännande ”boomen”, expansionen i Noraskogs bergslag under medeltiden.  

Arbetarmuseet Gråbo
På arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga är det öppet lördagar och söndagar under årets sommarsäsong. I utställningsrummet på bottenvåningen visas utställningen Karlskoga moderna – om rekordårens arkitektur och bebyggelseutveckling i Karlskoga.

Siggebohyttans bergsmansgård – årets program
Museets egen bergsmansgård mellan Lindesberg och Nora i hjärtat av bergslagen är öppen dagligen under sommaren. Som vanligt arrangeras olika evenemang under säsongen och särskilt satsas på aktiviteter för barn och familjer. Programmet är helt och hållet anpassat efter den tillfälliga pandemilagen och därför krävs föranmälan till samtliga programpunkter. 
Här hittar du all info om sommarens programaktiviteter på Siggebohyttan

Ur programmet på Siggebohyttan i juli och augusti:

6 juli kl 11.00, 13.00 och 14.00 Karl Axel Pehrson 100 år
Konstnären Karl Axel Pehrson inspirerades av naturen runt Siggebohyttan. Museipedagog Johanna Björck visar och berättar om konsten i utställningen på logen.

7 juli och 8 juli kl 11.00 och kl 14.00 Sy katten Siggebo-Sigge
I Pelle Svanslös värld träffade Pelle katten Siggebo-Sigge som bodde på Siggebohyttan. Nu får du möjlighet att själv sy din egen katt. Från 7 år.

7 juli och 8 juli kl 11.00 och kl 14.00 Böj en trollslända av järntråd
Slöjdaktivitet från 7 år. 

14 juli samt 28 juli kl. 11 och kl 14 Målarworkshop med konstnären Alexander Creutz
Kom och var med på en unik konst-workshop för barn från 7 år, ungdomar och vuxna. Du arbetar i akryl vid staffli och Alexander berättar om Karl Axel Pehrsons bildvärld och måleri som är utgångspunkt för workshopen. Vänder sig till alla åldrar, från ca 7 år och uppåt.

21 juli Kl 11-17 Målerikurs med konstnären Alexander Creutz
Workshop för ungdomar och vuxna. Du arbetar i akryl vid staffli och Alexander berättar om Karl Axel Pehrsons bildvärld och måleri som är utgångspunkt för workshopen.

14 augusti kl. 11.00 och kl14.00 ”Det högst nyttiga linet”
Hemslöjdskonsulent Lina Jatko föreläser och berättar om linet, dess historia och projektet 1kvm lin.

ÖPPET I SOMMAR
Örebro läns museum på Örebro slott

12 juni – 29 augusti: Dagligen 10-17.  Från och med september öppet lördag-söndag.

Siggebohyttans bergsmansgård
12 juni – 15 augusti: Dagligen 11-17.

Arbetarmuseet Gråbo
12 juni – 15 augusti: Lördag & söndag 11-17.