Mitt i sommaren är det högsäsong på Örebro läns museum.
Utställningarna på Örebro slott är öppna och visar bland annat den nya utställningen ”Boom i bergslagen”. Dessutom är det öppet på Siggebohyttans bergsmansgård och Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga. 

Utställningar på Örebro slott
Utställningen Boom i Bergslagen, som invigdes tidigare i sommar, handlar om järn, människor och makt under medeltiden i Örebro län. I utställningen finns en modell över järnbrukarland som besökaren själv kan hantera föra att få maskineriet att fungera. 
Läs mer om utställningen här

En trappa upp finns utställningen Möjligheternas spegel, sinnenas begär med massor av prylar från 1800-talets början, tiden då vårt moderna konsumtionssamhälle började vakna. 

En av Sveriges mest kända konstnärer, Jan Håfström, levde några viktiga år i sin barndom i Örebro. Utställningen Barnet i tornet återspeglar hans breda och långa konstnärskap och konstutställningen visas i det vackra, runda rummet i slottets sydöstra torn. Se en film om Jan Håfström och utställningen, här. 

Länsmuseerna berättar – filmer från länsmuseerna kommer på UR play
UR har gjort en serie korta filmer från länsmuseerna i hela landet. Nu har turen kommit till Örebro. Från och med den 8 juli finns filmer att se på UR Play. I höst kommer de att sändas på Kunskapskanalen. det handlar om allt från landskapshistoria och kungliga influencers till hyttbyggartid i bergslagen och medeltida kyrkobyggen. 

Hyttbyggartid – utomhusutställningar runt om Noraskogs bergslag
Som en del av temat Hyttbyggartid har vepor hängts upp som ”miniutställningar” på fem olika platser i bergslagen under sommaren 2021. Platserna är Gamla Pershyttan (kolhuset vid hyttan), Noraskogs hembygdsförening, Siggebohyttans bergsmansgård, Järlefallsdammen och Grecksåsars hyttbleck. Med utställningarna vill museet ge perspektiv på den historia som fortfarande finns att upptäcka i bergslagen. Det handlar även om hotet mot bergslagens historia, hur spåren av den på olika sätt riskerar att utplånas. Men de berättar också om källorna till bergslagens historia – hur vet vi vad vi vet om den spännande ”boomen”, expansionen i Noraskogs bergslag under medeltiden.  

Arbetarmuseet Gråbo
På arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga är det öppet lördagar och söndagar under årets sommarsäsong. I utställningsrummet på bottenvåningen visas utställningen Karlskoga moderna – om rekordårens arkitektur och bebyggelseutveckling i Karlskoga.

Siggebohyttans bergsmansgård – årets program
Museets egen bergsmansgård mellan Lindesberg och Nora i hjärtat av bergslagen är öppen dagligen under sommaren. Som vanligt arrangeras olika evenemang under säsongen och särskilt satsas på aktiviteter för barn och familjer. Programmet är helt och hållet anpassat efter den tillfälliga pandemilagen och därför krävs föranmälan till samtliga programpunkter. 
Här hittar du all info om sommarens programaktiviteter på Siggebohyttan

Ur programmet på Siggebohyttan i juli och augusti:

6 juli kl 11.00, 13.00 och 14.00 Karl Axel Pehrson 100 år
Konstnären Karl Axel Pehrson inspirerades av naturen runt Siggebohyttan. Museipedagog Johanna Björck visar och berättar om konsten i utställningen på logen.

7 juli och 8 juli kl 11.00 och kl 14.00 Sy katten Siggebo-Sigge
I Pelle Svanslös värld träffade Pelle katten Siggebo-Sigge som bodde på Siggebohyttan. Nu får du möjlighet att själv sy din egen katt. Från 7 år.

7 juli och 8 juli kl 11.00 och kl 14.00 Böj en trollslända av järntråd
Slöjdaktivitet från 7 år. 

14 juli samt 28 juli kl. 11 och kl 14 Målarworkshop med konstnären Alexander Creutz
Kom och var med på en unik konst-workshop för barn från 7 år, ungdomar och vuxna. Du arbetar i akryl vid staffli och Alexander berättar om Karl Axel Pehrsons bildvärld och måleri som är utgångspunkt för workshopen. Vänder sig till alla åldrar, från ca 7 år och uppåt.

21 juli Kl 11-17 Målerikurs med konstnären Alexander Creutz
Workshop för ungdomar och vuxna. Du arbetar i akryl vid staffli och Alexander berättar om Karl Axel Pehrsons bildvärld och måleri som är utgångspunkt för workshopen.

14 augusti kl. 11.00 och kl14.00 ”Det högst nyttiga linet”
Hemslöjdskonsulent Lina Jatko föreläser och berättar om linet, dess historia och projektet 1kvm lin.

ÖPPET I SOMMAR
Örebro läns museum på Örebro slott

12 juni – 29 augusti: Dagligen 10-17.  Från och med september öppet lördag-söndag.

Siggebohyttans bergsmansgård
12 juni – 15 augusti: Dagligen 11-17.

Arbetarmuseet Gråbo
12 juni – 15 augusti: Lördag & söndag 11-17.

spot_img

Läs mer

Premiär för KulturWKND 2021

Den fjärde upplagan av KulturWKND blir helt digital och gratis. I dag släpps de två första programpunkterna. Fram till och med 19 mars kommer...

Vad Blir Det För Mord?

True crime-podden “Vad Blir Det För Mord?” åker på liveturné Efter ett utsålt jublande Chinateatern är det dags för “Vad Blir Det För Mord?” att...

Vinnarna i Ung Svensk Form 2021

Möt de 26 utvalda unga formgivarna som deltar i årets upplaga av den nationella designutmärkelsen Ung Svensk Form. Utställningen, som samproducerats med IKEA Museum,...

En hyllning till Tina Turner

What’s Love Got To Do With It? Elesha Paul Moses bjuder på den ultimata hyllningskonserten, en resa genom souldrottningen Tina Turners fantastiska karriär. Tina, en...

Förläng familjeäventyret i Skånes Djurpark

I Camp Oak övernattningspaket ingår två dagar i parken, middag med grillad hamburgare, frukost samt unika djurmatningar och upplevelser utanför parkens öppettider. Se en sida...

Nya tider för Konstepidemin

Galleri Konstepidemin presenterar säsongens tre första konstnärer och höstens utställningsprogram! Efter inställda utställningar och corona-anpassning av verksamheten öppnar nu Galleri Konstepidemin igen. - Det har...

Fira Sverigefinnarnas dag med Love Antell – Gratis streamad konsert från...

Den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag på Gävle Konserthus som bjuder ppå en gratis streamad konsert med ingen mindre än Love Antell! Love...
Influencers krokar arm med kooperationen mot hungern

Influencers krokar arm med kooperationen mot hungern

FN varnar för den värsta hungerkrisen på 50 år. We Effect och Vi-skogen gör nu gemensam sak med några av Sveriges största influencers och företag...