Örebro läns museum augusti 2021

Än är det mycket kvar av sommaren! Fram till och med den 15 augusti är det öppet dagligen på Siggebohyttans bergsmansgård samt lördag-söndag på Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga. På Örebro slott pågår säsongen hela månaden ut. 

Nu i sommar har museet lanserat en egen app, som helt enkelt heter Örebro läns museum. Den innehåller text- och audioguider, interaktiva kartor, dessutom evenemang och quiz. Eftersom museet just nu har samlat många aktiviteter runt tema Hyttbyggartid står Bergslagens historia i fokus för innehållet i appen just nu. Bland annat finns en guidad tur runt Siggebohyttans bergsmansgård med fakta och berättelser man kan lyssna på längs vandringsleden i skogen, om gruvarbetarna, kolargubbar och det farliga skogsrået. Appen finns att ladda ner för Android och Iphone där appar finns. 

I augusti fortsätter aktiviteterna på Siggebohyttans bergsmansgård med en heldagskurs i måleri den 6 augusti med konstnären Alexander Creutz. Säsongens evenemang avslutas med en föreläsning av hemslöjdskonsulent Lina Jatko den 14 augusti som berättar om projektet 1 kvm lin och visar museets lilla linodling. Hela programmet finns i kalendariet på museets webbplats. 

I samarbete med konstnärer och föreningsliv i Karlskoga deltar museet i Mumblingsdagen den 21 augusti. Vi håller öppet hus på Arbetarmuseet Gråbo med bland annat barnaktiviteter. Två av våra byggnadsantikvarier finns på plats och berättar om Karlskogas moderna bebyggelse och trädgården runt Gråbo. Hela programmet finns HÄR på museets webbplats.

Den 29 augusti arrangeras Arkeologidagen runt om i hela Sverige. I år kommer länsmuseet att uppmärksamma Örebro slotts äldsta historia med aktiviteter och visningar för hela familjen. Programmet presenteras inom kort.

Missa inte museets nya utställning Boom i bergslagen på Örebro slott! Om bakgrunden till utställningen,  om innovation och utveckling av det tidiga bergsbruket i Bergslagen under högmedeltiden berättar enhetschef Marcus Drotz om i filmen Hyttbyggartid som finns på UR Play.