Paulo Mendonca är den världsberömde funkgitarristen som har fått känna på, både framgång och platt fall. Paulos otroliga artistkarriär är en fängslande historia om hur han gick från att spela på utsålda arenor, turnera med storheter som Tina Turner och Peter Gabriel, sälja hundratusentals album till att plötsligt försvinna helt från musikscenen. För att sedan resa sig igen – och göra en fantastisk comeback. Fredag och lördag 10 och 11 december gästspelar han på Nordstans Julscen och bjuder göteborgarna på funkiga rockbeats.

Om Paulo

Samma år som människan tar sina första steg på månen, sätter Paulo Mendonca för första gången sin fot på svensk mark en kall vinterdag i december 1969. Han föddes i Portugal fem år tidigare och familjen har nu bestämt att lämna hemlandet för att flytta till Sverige. Paulo växer upp i Trollhättan, Hammarkullen och i Mölnlycke utanför Göteborg.

Musiken kommer in tidigt i Paulos liv via sin pappa som gärna drar fram gitarren på fester. Paulo ägnar hela tonåren åt musik. Först är det trummor som gäller, men han inser snart att det är gitarr som är hans instrument. Familjens källare hemma i huset i Mölnlycke får agera replokal. Paulo spelar i olika bandkonstellationer runt om på fritidsgårdarna och senare som trubadur på de lokala pizzeriorna.

Men Paulo har högre ambitioner än så. Han börjar skicka runt demos till olika skivbolag. En av dem som hör potentialen i den unge funkmusikern är ingen mindre än den legendariske managern och skivbolagsdirektören Stikkan Andersson. Han säger precis det som Paulo vill höra, och utan att tveka skriver Paulo på avtalet på köksbordet hemma hos Stikkan.

1991 släpps debutalbumet Respect My Aim på Polar Music. Skivan trycks upp i 10 000 exemplar och säljer slut på nolltid. Men det är först när det andra albumet Different Phases ser dagens ljus 1993 som karriären tar fart på riktigt. Paulo gör en Roxette – en skivbutiksägare i Schweiz får tag i plattan och spelar den frekvent i sin lokala musikaffär. Allt fler upptäcker Paulos unika kombination av funk, rock och soul. Hans musik sprids längs kontinenten och till slut är det stora genombrottet i Europa ett faktum.

Singeln If You Want My Love blir en hit och placerar sig på flera europeiska topplistor. Ryktet om den svenske funkkungen når världsstjärnan Tina Turner som älskar det hon hör. Hon bjuder in Paulo till att vara special guest på hennes kommande turné. Det ena leder till det andra och Paulo kommer i kontakt med musiker som Peter Gabriel, Jean Michael Jare, Candy Dulfer med flera.

Med tredje albumet 11 PM når Paulo enorma framgångar. Plattan säljer 250 000 ex bara i Japan och det känns givet att följa upp succén med ytterligare ett album.

Men det blir ljusare. Några år senare flyttar Paulo till London och startar förlag. Han ägnar dagarna åt att producera och skriva låtar till artister som Craig David, Jessie J, Miley Cyros och svenska Idol-vinnaren Kevin Borg. Förlaget blir snabbt en succé.

En av de som imponeras av Paulos låtskrivande är sångaren Jeff Scott Soto

(Talisman, Yngwie Malmsteen, Journey). Efter flera misslyckade kontaktförsök får Jeff äntligen tag i Paulo som bjuder över Jeff till sin studio. Samarbetet resulterar i Jeffs fjärde soloalbum Beautiful Mess. Paulo producerar, skriver en del av låtarna och spelar på plattan som släpps 2008.

Men Paulo känner att det är någonting som fattas. Han saknar att stå på scen, och suget efter att skriva egen musik blir allt starkare. Han beslutar sig för att satsa på sin artistkarriär igen och säljer sin andel i förlaget.

2013 gör Paulo comeback med albumet Does Anybody Wanna Funk? och han känner att han har hittat hem igen. Kärleken till musiken är tillbaka. Till en början är Paulo orolig för att publiken ska ha glömt bort honom, men hans oro visar sig vara obefogad. Fansen finns kvar och han får förfrågningar både från Europa och Sydamerika.

Att Paulo har fans världen över är något som även den senaste singeln Mindcontrol bevisar. Låten har över 3,3 miljoner streams på Spotify.

Nu är Paulo Mendonca aktuell med albumet Mindcontrol. På nya plattan jobbar Paulo ihop med Peter Iwers som tidigare spelade i In Flames. Deras samarbete startade redan 2017 med singeln U Got 2 Believe. Tillsammans har de nu arbetat fram ett fullängdsalbum som Paulo beskriver som en rockplatta som svänger.

-Resan från plattan Does Anybody Wanna Funk? till där jag är nu har varit min viktigaste resa. Jag tar ingenting för givet längre, så som jag gjorde på 90-talet. Jag är otroligt tacksam för att jag har fått vara med och skapa tidlös musik, och för att jag får fortsätta att skapa ny musik. Det är fint att se en pappa och hans son stå i publiken och se att båda gillar det jag gör. Jag är helt medveten om var jag står idag, att jag får jobba hårt. Och det är mycket skönare att få utdelningen nu. Att spela för fulla hus igen, det är en jäkla arbetsseger, säger Paulo.

Var: scenen Nordstan

När: 10 december  på  ÖIS julmarknad Kl 16.00

         11 december  kl 13:00

spot_img

Läs mer

GöteborgsOperans scenkonst klappar

Daglig julkalender, öppen repetition med danskompaniet, musikalisk pratshow med inbjudna gäster, jul- och nyårshälsningar inifrån operahuset – och så en hel helg med Siegfried, den...

Dråplig soppteater på turné

Nu sätter Örebro Teater upp egenproducerad soppteater både som lunch- och aw-teater på plats i Örebro men också på turné i länet. Bomaye! Maria, Bomaye! är...

Nya tider på Fotografiska museet

Grundarna av Fotografiska museet, bröderna Jan och Per Broman, slutar efter tio år. Fotografiska grundades 2010 i Stockholm av bröderna. Sedan dess har filialer...

Drottningholmsteatern tar sikte på sommaren 2021

Drottningholms Slottsteater planerar för två premiärer säsongen 2021 – barockoperan Agrippina och barn- och familjeföreställningen Skönheten och Odjuret. Båda produktionerna fick på grund av Corona flyttas fram ett år,...

Beyond med GöteborgsOperans Danskompani direktsänds

Nu sänder GöteborgsOperan Beyond digitalt vid två unika tillfällen. Sändningarna är kostnadsfria och öppna för alla. De visar vårens Världspremiärav danskvällen Beyond – med snurrande golv, lyftkranar...

VIVA MEXICO!

Utställningen öppnar 12 februari på Världskulturmuseet. I Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. Här har traditioner blandats och omformats under tusentals år. Firandet...

ANNIKA ELISABETH VON HAUSSWOLFF

Utställningen pågår t o m 20 februari 2022 I över trettio år har hon utmanat, fascinerat och förbryllat. Möt en av Sveriges främsta konstnärer, Annika...

Balletto

Utställningen Balletto checkar in på Clarion i Stockholm. Konst är en del av hotellets DNA, här presenteras en unik samling skandinavisk konst. Den 12 maj flyttar...