Veronica Maggio föddes 15 mars 1981 i Uppsala. Sedan albumdebuten har Maggio etablerat sig som Sveriges livedrottning och är en av våra mest framgångsrika svenska popartister. Maggio, som främst sjunger på svenska, har fem gånger belönats med Grammis.

Mästare på Maggio-pop

2011 års Satan i gatan, med singeln Jag kommer, blev ett av årets svenska musikalbum. Uppföljarna Handen i fickan fast jag bryr mig och Den första är alltid gratis har även de nått stora listframgångar.

Minst tio av hennes singlar har blivit svenska listettor, och totalt har singlar och album minst 25 gånger nått guld eller platinastatus. Maggio, som främst sjunger på svenska, har fem gånger belönats med Grammis

3 magiska kvällar i rad

2019 släppte Maggio albumet ”Fiender är tråkigt” och genomförde en omfattande turné som direkt blev en succé bland både fans och kritiker, med singlarna ”Tillfälligheter” och ”Kurt Cobain” mfl.

När Maggio skulle uppträda med albumet tog hon över Gröna Lund i Stockholm under tre kvällar på rad, något som aldrig tidigare hänt. Under tre magiska kvällar kom det hela 51 000 personer vilket blev nytt publikrekord för Gröna Lund.

Musiksläpp

Den 29 oktober 2021 släpptes första delen av Maggios 7: de album, Och som vanligt händer det något hemskt. Som alltid utvecklas artisten av att samarbeta med nya och har bland annat tagit hjälp av Louise från Estraden. 

–Titeln dök upp i mitt huvud och jag insåg att albumet är till dom som gillar att stå där i regnet och tycka synd om sig själva. På en parkering, med ett krossat hjärta, i blöta skor, gråtandes på en buss men ändå på väg till nästa drama, säger Veronica om den nya musiken.

Innan albumet släpptes singlarna ”Se mig i maj 2021 varsomhelst/närsomhelst i september och På en buss i oktober.

Första delen innehåller sex spår inklusive de tidigare hitsinglarna Se mig och På en buss. Se mig” och Varsomhelst har redan hunnit bli gedigna hits. 

Om jag alltid hade varit lika

svartsynt som mitt

låtskrivarjag hade antagligen

ingen orkat med mig… Veronica Maggio

Biografi

Veronica Maggio har en svensk mor och en italiensk far, som verkade som tandläkare i Venedig. Hennes morfar Sam Mohlin var författare. När Maggio var tio år flyttade hon med sin mor till Toscana, där hon fick börja i italiensk skola.

Hon blev medlem i den lokala sång- och danstruppen, vilket ledde till Maggios sångdebut inför publik, när truppen hade konserter på bytorget.

Ett år senare återvände Maggio och hennes mor till Sverige. Där gick hon grundskolans årskurs 4 till 9 på Uppsala Musikklasser. Hon studerade sedan vidare på Bolandgymnasiets estetiska program med musikinriktning, också det i Uppsala.

Vid 17 års ålder bytte hon namnet Bellemo mot Maggio och förklarar i en intervju i för tidningen Café att modern varit gift med två italienare, varifrån de båda namnen kommer.

Maggio med egna ord

På en färjekaj i en hamn står en tjej och en kille och tuggar på taxfreelakrits.
De är båda tysta. Resan är över nu och ingenting har hänt. Båten släcks ned, hytterna städas.
Tjejen har handen i fickan och försöker se oberörd ut. Hon vet att vad han än frågar kommer hon svara nej.
Men under ytan känner hon hur hjärtat rusar.

Den beskrivna bilden är hämtad från låten Jag lovar på Veronia Maggios fjärde album – Handen i fickan fast jag bryr mig.
Det är en bild Veronica Maggio själv känner igen sig i – tjejen som döljer ett mjukare och osäkert inre bakom en hård fasad.
Det är också en bild som fungerar som en metafor för hela den nya skivan.
Veronica visste tämligen omgående åt vilket håll hon ville gå efter succén med Satan i gatan.
Albumet hade inte bara grundmurat henne som en av Sveriges största artister, det hade också fört henne allt närmare ett eget utryck. Ett utryck hon ville fortsätta att förfina.
Textmässigt handlade det om att förvalta det hon alltid haft – kontrasterna, tristessen, de dåliga besluten kontra det bultande hjärtat. Men också om att våga gå i en ny riktning.
Det märktes redan på den första låten hon skrev, Låtsas som det regnar. Veronica ville våga vara vacker, ärlig och poetisk, utan att gömma sig bakom humor, ironi eller allmängiltighet. Hon ville våga blotta en mjukare insida.
Musikaliskt sökte hon raka motsatsen.
Grunden skulle fortfarande ligga i välproducerad pop men ytan skulle kännas hårdare, slarvigare och mer spontan.
Visionen ledde henne till artisten och producenten Salem al Fakir. Att samarbetet klaffade var uppenbart. Redan första dagen duon träffades skrevs singeln Sergelstorg. En annan låt som växte fram på nolltid var Dallas. Så fort Salem al Fakir presenterat en instrumental skiss började Veronica nynna melodin, samtidigt kavlades texten ut som den ofta gör för henne – som ett inre bildspel av lösryckta scener och sekvenser.
När en ytterligare låt, Hela huset, började ta form väcktes frågan om att göra en duett med Håkan Hellström. Efter att Veronica samlat mod och skickat ett mejl med en förfrågan kom ett jakande svar efter bara några sekunder.
Halvvägs in i arbetet med albumet anslöt Vincent Pontare och Magnus ”Filthy” Lidehäll till produktionsarbetet. Med dem som en bidragande skapande duo vid sidan om Salem Al Fakir nådde Veronica exakt det hon ville förmedla med skivan.
En musikalisk version av tjejen med handen i fickan fast hon bryr sig.
Slarvig och hård på utsidan.
Ärlig och osäker under ytan.

Maggio intar ett antal sommarscener

1 april

Spektrum, Oslo

28 maj

Huskvarna Folkets Park, Huskvarna

2 juli

Lollapalooza Gärdet, Stockholm

8 juli

Trädgårdsföreningen, Göteborg

23 juli

Naturscen Skuleberget, Höga Kusten

28 juli

Borgholms Slottsruin, Öland

29 juli

Hudikkalaset

9 september

Bonfire Festival, Linköping

spot_img

Läs mer

Göteborgs Stadsmuseum

Våren bjuder på en rik utställning om modepionjären Augusta Lundin och ett sju meter långt konstverk av Phoebe Boswell. Dessutom flyttar Göteborgs unika musikscen...

Området runt Teleborgs slott lyfts som besöksmål

Teleborgs slott är en av Växjö kommuns största turistattraktioner med potential att bli än attraktivare som besöksmål. Nuarbetar Videum under året med att lyfta och utveckla slottsmiljön. -När...

Välkommen till Imagine!

Musiksveriges bredaste, roligaste och viktigaste mötesplats för unga musiker mellan 13–21 år. 2021 blir det digitalt! Imagine Sweden startade 2017 men projektet började så mycket...

Upptäck historien i Stockholms län

Stockholms län är fullt av historiska platser som bär på berättelser om människor och händelser. Dessa vill Stockholms läns museum uppmärksamma i en ny...

Den eftertraktade Shamshiren

På Stockholms Auktionsverk såldes under måndagskvällen en extremt ovanlig persisk sabel för över 1,2 miljoner kronor. Sabeln är en så kallad shamshir, en typ av...

Walloways

Jim Holyoak och Matt Shane Pågår till 23 Januari Förra året kom den kanadensiske konstnären Matt Shane till Laholm för att bo och arbeta. Hans...

Mikael Wiehe lägger till datum på sin avskedsturné

Under 2022 säger Mikael Wiehe farväl med en sista turné. Sedan länge har båda de utannonserade konserterna på Malmö Live i början av april...

Örebro läns museum november 2020

Här kommer en sammanfattning av vad som är på gång på Örebro läns museum i november! Två arrangemang i Karlskoga, på Arbetarmuseet GråboDen 14 november...