Kimono – från Kyoto till catwalk öppnar 17 augusti

Japanska 1600-talsplagg, haute couture och samtida kimonor visas i den stora utställning om kimonons betydelse och historia som visats på Victoria and Albert Museum, V&A, i London. Nu öppnar denna unika utställning om det ikoniska plagget på Världskulturmuseet i Göteborg som första stopp på sin internationella turné. Den 17 augusti öppnar Kimono- från Kyoto till catwalk.

Utställningen fick strålande recensioner när den visades under 2020 på Victoria and Albert Museum (V&A) i London. Kimono – från Kyoto till catwalk är en sällsynt rik exposé med över 300 unika föremål som berättar om kimonons betydelse genom tiderna, både i Japan och i övriga världen. Legendariska plagg från populärkultur som Star Wars-filmerna och samtida haute couture direkt från catwalken samsas med utsökt broderade plagg och föremål från 1600-talets Japan. I Göteborg kompletteras utställningen dessutom med fyra kimonor ur Världskulturmuseernas samling. 

– Kimonon är den ultimata symbolen för Japan och uppfattas ofta som traditionell, tidlös och oföränderlig, säger Anna Jackson, intendent på V&A. Kimono – från Kyoto till catwalk går emot den uppfattningen och presenterar plagget som en dynamisk modeikon i ständig utveckling. Utställningen visar den modemässiga och sociala betydelsen kimonon haft från 1660-talet till idag – både i Japan och i resten av världen.

Utställningen spänner över olika delar av kimonons flerhundraåriga historia. Den är både vacker samtidigt som den är ett spännande exempel på världskultur – kimonon är i ständig förändring och utvecklas när den kommer i kontakt med andra världar och sammanhang.

– Vi är otroligt glada över att Världskulturmuseet blir första stopp för utställningen på dess internationella turné och att utställningen äntligen får möta publiken. I dessa tider med fortsatt begränsat resande känns det extra roligt att kunna erbjuda denna fantastiska utställning för besökare i Sverige. Det blir en resa både inom mode och historia där kimonons utveckling följs genom tiderna fram till idag, säger Lena Stammarnäs, utställningsproducent på Världskulturmuseerna.

Utställningen är producerad av Victoria and Albert Museum i London. På Världskulturmuseet i Göteborg öppnar utställningen den 17 augusti och visas till den 5 december 2021.