Kaffe – en het historia på Kulturen i vår

Kaffe – en het historia är en väldoftande utställning om mörk beska och vardaglig rit kring Sveriges mest älskade dryck. Den berättar kaffets historia ur ett brett perspektiv, från medicin till ”Swedish fika” och ger ledtrådar till hur det exotiska kaffet kom att bli en lustfylld del av den svenska identiteten.  

Kaffets tidigaste historia är okänd, men det spreds från Etiopien ut i världen via hamnstaden Mocka i Jemen. Redan i mitten av 1500-talet fanns det kaffehus i städer som Konstantinopel, Aleppo och Kairo. Genom Venedigs handel med det Osmanska riket kom kaffet till Europa i början av 1600-talet.

Till Sverige kom kaffe först som apoteksvara på 1680-talet. Importen ökade när Karl XII återvände till Sverige från Turkiet och förde med sig vanan att dricka kaffe. När kungen och hans stora sällskap med militärer, ämbetsmän och tjänstefolk vistades i Lund 1716–1718 importerades cirka 600 kilo kaffebönor från Rostock. Så sannolikt var det i Lund som det svenska kaffedrickandet tog fart.

Fika anses så typiskt svenskt att ”Swedish fika” blivit ett begrepp utomlands, ett begrepp som inte bara står för att ”ta en fika” utan också för ett förhållningssätt inom organisations- och ledarskapsteori. Det svenska sättet att umgås över en kopp kaffe, att ta en fika, är idag ett immateriellt kulturarv som finns med på Sveriges förteckning över levande traditioner.

Utställningen Kaffe – en het historia visas i Textilhallen och Lundahallen från 9 april 2022 och fram till februari 2023. Som en förlängning av utställningen gestaltar vi också perspektiv på kaffets historia genom Kaffespåret, som gör nedslag i några av friluftsmuseets kulturhistoriska hus, från 1700-tal till 1930-tal. 

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6. Utställningen visas i Textilhallen och Lundahallen.

Utställningsperiod: 9 april 2022–februari 2023