Jakten på lyckan

Urpremiär 24 februari
Från 10 år

Med avstamp i lyckoforskningen, kvällstidningsspalterna och levda erfarenheter tar sig Backa Teater an uppgiften att reda ut ett av mänsklighetens största bryderier: hur man egentligen blir lycklig? Ett projekt som såklart är dömt att misslyckas. En föreställning för mellanstadiepubliken med urpremiär 24 februari.

Vad gör man när otillräckligheten slår mot en med full kraft? På Backa Teater skapar konstnärlig ledare Lars Melin, tillsammans med teaterns ensemble och dramatiker Emma Palmkvist, en pjäs som kretsar kring begreppet lycka.

– Det kan vara svårt det där med lycka. Vi har inget svar och vi lovar inget svar. Men om man egentligen har det bra, om man är varm och har mat, men ändå har en känsla av att något saknas. Hur kan man då hitta det som saknas? Kanske måste vi tänka längre? Tänka tankar vi aldrig tänkt. Skapa ljud vi aldrig hört. Berätta berättelser som överraskar oss. Eller måste vi ens hitta det vi saknar? Det vill vi undersöka, säger Lars Melin.

Tillsammans funderar man på när det egentligen var bra? Om lycka är att äta alla godisbitar samtidigt? Eller om det är att skapa en ny världsordning? Man funderar på dåtiden och minns in i framtiden.

Föreställningen undersöker sökandet efter lyckan både på ett filosofiskt plan och på ett individuellt, krasst och väldigt praktiskt sätt. Bland annat i scenografin och kostymdesignen, båda skapade av Maja Kall. Scenografin bygger på feng shui och dess uråldriga läror om att möblera för lycka och harmoni. Kostymen å andra sidan tar avstamp i åttio- och nittiotalets color me beautiful-koncept där det är var och ens ansvar att klä sig i just sina färger för att bli sitt allra mest attraktiva och fantastiska jag.

För musiken står Agnes Åhlund och Hilda Ekstedt som annars spelar i jazz- och proggfolkmusikbandet Glitterfittan. Tillsammans med Backa Teaters ensemble skapar de ett trevande försök att förhoppningsvis, om det går, bara kanske kunna öppna upp för tankar om vårt eget liv och hur vi vill att det ska vara. Egentligen.

www.stadsteatern.goteborg.se

Föregående artikel
Nästa artikel