En häxhyllning

I dansföreställningen Lead Us hyllar koreografen Lisa Janbell häxan och inspireras av riter och det ockulta. En dansritual med stark nattklubbskänsla, intensiv techno, spiritualitet och laser där de tre dansarna bjuder in till ett rum av gemenskap, kraft och tillit.

Koreografen Lisa Janbell som är skolad på Kuba förenar i Lead Us afrokubanska influenser med ett samtida scenspråk och suggestiva nattklubb-beats. Verket inspireras av ceremonier och ritualer och har systerskap och gemenskap som ledord. Tillsammans med dansarna Cecilia Redhe och Bianca Traum skapar Janbell en plats bortom tid och rum, där publiken får möjlighet att dyka ner i sig själva och känna en intensiv samvaro med andra i scenrummet.

–Jag upplever att samhället har öppnat upp mer för spiritualitet och undersökande av det ockulta, och där har häxan en naturlig plats. I Sverige och kanske i västvärlden uppfattas ordet häxa som något hårt och kallt men för mig är det förenat med solidaritet, omhändertagande och systerskap. Det är kanske dags för en omdefinition av ordet och jag ville göra en föreställning som hyllar alla häxor som funnits, finns och kommer att finnas,

–I tuffare tider behövs rum som är solidariska och där alla känner sig välkomna. Vi ville skapa en fristad där man både får värme och kraft. Där miljön är tillåtande nog att ställa sig upp och dansa likväl som att bara sitta lugnt och uppleva säger Lisa Janbell.

Med på turné åker ljusdesigner Joa Palmér, som i samklang med musiken och dansarna skapar det spektakulära laserljuset som skär genom dimman och omsluter dansare och publik.

Musiken är gjord av välkända techno och house prodcenterna Bella Boo och Jessie Granqvist. 

Föregående artikel
Nästa artikel