Ing-Marie Carlsson i Hjalmar Bergman-klassiker på Örebro Teater

En vital klassikertolkning om förbjuden passion och förgörande skam. 25 september får Hjalmar Bergmans Chefen fru Ingeborg premiär på Örebro Teaters stora scen, med Ing-Marie Carlsson i huvudrollen. Dramatiserad av Anders Duus i regi av Helena Sandström Cruz.

Ingeborgs liv är alltigenom respektabelt och förutsägbart. Hon driver Örebros finaste klädaffär och tronar som matriark över sin familj. Men när hennes dotter förlovar sig ställs allt på ända. Inte nog med att mannen är en skuldsatt slarver – han väcker också förbjudna känslor i Ingeborg. Snart gungar både familjens och affärens rykte. Till slut står själva livet på spel.

– När jag läste romanen slogs jag av vilken blodfull och ”köttig” författare Hjalmar Bergman är, säger regissören Helena Sandström Cruz. Han skildrar skam, passion och sorg så det känns i hela kroppen – boken är en rasande uppgörelse med borgerliga konventioner och förkrympta känsloliv. Bergman kämpade ju själv med sin ”avvikande” sexualitet och den kampen är högst närvarande i Chefen fru Ingeborg; de kvävande normerna, skulden över de egna känslorna och den starka längtan efter en väg ut.

Chefen fru Ingeborg är en älskad klassiker av Örebros store son Hjalmar Bergman. Det är en rik berättelse präglad av humor, sorg och en knivskarp blick på det mänskliga, full av minnesvärda personporträtt.

På Örebro Teater förflyttas berättelsen till 1920-talets Örebro i en ny, vital dramatisering av Anders Duus, som tidigare gjort bland annat Det som är vårt och Agnes Cecilia på Örebro Teater. För den formsäkra regin står Helena Sandström Cruz, som tillsammans med Anders skapade föreställningen Glasäpplen som valdes ut till Scenkonstbiennalen och hyllades av kritikerna.

Premiär 25 september kl. 16.00 på Stora scenen, Örebro Teater. Biljettsläpp 25 augusti.

Av: Hjalmar Bergman
Damatisering:
 Anders Duus
Regissör:
 Helena Sandström Cruz
Scenograf & ljusdesign:
 Chrisander Brun
Ljuddesign/kompositör
: Anna-Soley Tryggvadóttir
Kostymdesign:
 Matilda Hyttsten
Mask- och perukdesign:
 Giovanni Indelicato

Medverkande: Ing-Marie Carlsson, Anna-Klara Dahlén*, Linus Lindman, Othman Othman, Susan Taslimi, Hans Christian Thulin, Ester Uddén
*Praktikant från Teaterhögskolan i Malmö