Hans och Greta

Den 3 december är det premiär för Hans och Gretapå Borås Stadsteaters stora scen − en musikalisk skräckkaramell med hög humorhalt. 

Hans och Gretas föräldrar har inte råd att försörja hela familjen längre. För att själva överleva offrar de barnen åt ett öde i skogen. Men Hans och Greta är inte några små hjälplösa stackare som bara lägger sig ner på marken för att vänta in döden, som föräldrarna tror. Nej, de tar ödet i egna händer. Med hjälp av en mycket märklig duva och en gåtfull katt hittar de fram till ett ensligt beläget hus där de välkomnas med godsaker att äta sig mätta på. Vad de ännu inte vet är att den till synes vänliga tanten, i det till synes mumsiga huset ska visa sig vara en galen kannibalistisk häxa i ett ganska lättkränkt skräckhus!

Kliv in i en skruvad, rolig och stundtals läskig saga med tvära kast mellan gott och ont. Lovisa T Onnermarks regi bjuder på en färgsprakande och svängig teaterfest för hela familjen, med nyskriven musik och nervkittlande cirkusnummer, i en värld av bokstavligt ögongodis med hög humorhalt. En bitterljuv skräckkaramell om syskonskap, fantasi och hur barn faktiskt klarar sig utan sina föräldrar. Men inte tvärtom.

När dramatikern Martina Montelius tar sig an Bröderna Grimms grymma 1800-talssaga gullas det inte heller i modern tid med familjen som faller över fattigdomens rand. Det är osentimentalt, grymt och kusligt. Men också kul, hoppfullt och värmande. Tack vare Montelius otvungna barnperspektiv kan hela familjen närma sig mörka ämnen som fruktan och övergivenhet med lampan tänd.

www.borasstadsteater.se

Föregående artikel
Nästa artikel