GöteborgsOperan inleder samarbete med Rädda Barnen

En nytt dansverk skapat av ungdomar. Skapakören på scen med nyskrivet material. Och cirkus med Cirkus Unik. Säsongens första Skapadagar drar igång med en rivstart – öppet för alla och utan kostnad. Dessutom inleder GöteborgsOperan ett samarbete med Rädda Barnen för att scenkonst ska nå ännu fler.

GöteborgsOperans Skapadagar genomförs flera gånger varje säsong och är unika tillfällen för alla som är nyfikna på musik, sång, dans och musikdramatik – med fokus på upplevelse och deltagande. Varje omgång Skapadagar har specifika föreställningar, medan andra inslag – som Öppen scen för alla åldrar och Fredagshäng för ungdomar – ofta återkommer.

Höstens första Skapadagar är en mix av dans, cirkus och musik, som inleds nu på fredag, med att cirkusskolan Cirkus Unik (som samarbetar med GöteborgsOperans Danskompani) bjuder på en show om att hitta sin egen rörelse och sitt sanna jag. Direkt efter ger ett gäng ungdomar det egenskapade dansverket Dilemma, som tar avstamp i den norske koreografens Jo Strømgrens absurt roliga och allvarsamma danssuccé Ministeriet för olösta känslor. Dilemma skapades under en enda vecka i augusti och spelades på Angereds Kulturhus.

Helgen därpå, den 6 och 7 november, ges Höstsonätter – en scenisk presentation av och med Skapakören. Här framförs existerande texter och sånger men också nyskrivet material som tagits fram av deltagarna i kören, där medlemmarna har ursprung i många olika länder.

– Skapadagar är ett av våra många sätt att vara relevanta. Normalt jobbar ett operahus med flera års framförhållning, men genom Skapadagar kan vi öppna upp huset för alla som är nyfikna på vad vi gör eller som vill vara med. Det är mer här och nu, där människor med olika sorters liv kommer hit, tar del av vad vi gör och berikar vår verksamhet. Vi vet att konsten utvecklas när alla får vara med, säger Malin Aghed, chef för Skapa.

GöteborgsOperans avdelning Skapa samlar GöteborgsOperans verksamhet som rör barn och unga, tillgänglighet och medskapande. Skapa arbetar för breddat deltagande, ömsesidig dialog och för att fler ska få upptäcka, uppleva och skapa scenkonst som berör.

Nu inleder GöteborgsOperan ett samarbete med Rädda Barnen region Väst och mitt i Skapadagarna, den 3 november, kommer Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell till GöteborgsOperan där hon träffar vd Christina Björklund och följer repetitioner av Höstsonätter.

– GöteborgsOperan arbetar sedan länge med att bredda och fördjupa vårt uppdrag, vi är ett operahus för alla. Men vi vet att det finns grupper som sällan eller aldrig tar del av det vi gör. Samarbetet med Rädda Barnen gör att fler får tillgång till kultur och möjlighet att vara delaktiga i vår verksamhet, säger Christina Björklund, vd på GöteborgsOperan.

För Malin Aghed är Rädda Barnen-samarbetet en viktig pusselbit i Skapas stora nätverk.

– Barn har rätt till kultur enligt Barnkonventionen, som numera är svensk lag. Men hur öppen verksamhet vi än erbjuder så vet vi av erfarenhet att de flesta av oss behöver någon som tar en med. Vi kan erbjuda scenkonst till de grupper som Rädda Barnen redan har, och vi kan göra ännu bättre scenkonst när fler kan vara med och påverka.

Först ut i samarbetet är den nyskrivna barnoperan Sandvargen med premiär hösten 2022. Där är en grupp unga föräldrar med barn i förskoleåldern referensgrupp under repetitionsarbetet och finns med både på och utanför GöteborgsOperan.