Göteborgs konstmuseum lånar ut van Gogh till USA och Holland

17 oktober öppnar utställningen Van Gogh and the Olive Groves på Dallas Museum of Art i Texas. För första gången sedan de skapades har samtliga målningar i van Goghs serie från olivlundarna i Provence förts samman i ett unikt utställnings- och forskningsprojekt. Bland dem finns Olivskog, Saint-Rémy från Göteborgs konstmuseum, en av seriens bäst bevarade verk.

Under det kommande året visas Vincent van Goghs målning Olivskog, Saint-Rémy från Göteborgs konstmuseum vid utställningar på Van Gogh Museum i Amsterdam och Dallas Museum of Art, Texas. Tack vare ett internationellt utställnings- och forskningsprojekt kommer nästintill samtliga verk i van Goghs serie av målningar från olivlundarna i Provence att visas tillsammans.

– Det är en unik konsthistorisk händelse, då de förs samman för första gången sedan de målades, säger Patrik Steorn, chef för Göteborgs konstmuseum.

Det finns femton kända versioner av detta motiv som van Gogh målade i slutet av sitt liv, då han vistades på en vårdanstalt nära Saint-Rémy i Provence. 

Samtliga verk har undersökts

Det tvärvetenskapliga utställnings- och forskningsprojektet har inneburit att samtliga femton målningar i serien med olivlundar har genomgått konservatoriska undersökningar med fokus på van Goghs material, teknik och palett. Göteborgs konstmuseum har tillsammans med Riksantikvarieämbetet deltagit i projektet och har med hjälp av analyser av pigment i målningen kunnat notera hur färgerna har förändrats över tid och även kartlägga målningens underlag. Genom röntgen och datoriserad analys av målardukens väv, har målningen daterats.

Genom undersökningen har Göteborgs konstmuseums verk kunnat sättas in i en kronologisk ordning där Olivskog, Saint-Rémy nu anses tillhöra de fem olivlundar som målades mellan 26 november och början av december 1889. Målningen tros vara en förstudie till Olive grove with two olive pickers (Kröller-Müller museum, Holland), men till skillnad från det senare verket har Göteborgs konstmuseums målning troligtvis skapats utomhus, då växtbaserat material har hittats i färgskiktet. Målningen har även en större variation vad gäller penseldrag och mer impulsiv applicering av färg vilket tyder på ett spontant arbete med penseln.

Blev början till konstmuseets samling av franska verk

Undersökningen har även visat att Olivskog, Saint-Rémy är ett av de verk som har bäst bevarat pigment. Originalfärgen har förblivit relativt intakt till skillnad från vissa andra målningar i serien, där pigmenten har bleknat avsevärt och förändrat verkens utseende.

Olivskog, Saint-Rémy blev snabbt ett av Theo van Goghs favoritverk och var det enda verk ur den här serien som ställdes ut på Salongen i Paris under våren 1890. Verket kom senare att förvärvas till Göteborg av dåvarande museichef Axel Romdahl på en inköpsresa till Paris 1917. Samma år hade Göteborgs konstmuseum tagit beslut om att börja förvärva betydelsefull fransk konst och med hjälp av gåvomedel från enskilda konstvänner kunde verket av van Gogh inkluderas i samlingen. Detta ikoniska verk blev början till den förstklassiga samling av franska verk på Göteborgs konstmuseum som bland annat innehåller verk av Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Paul Cézanne och Claude Monet.

Utställningen Van Gogh and the Olive Groves visas på Dallas Museum of Art i Dallas, Texas 17 oktober 2021 till 6 februari 2022 och på Van Gogh Museum i Amsterdam 11 mars till 12 juni 2022.