Fred Åkerström-stipendiet till Jack Vreeswijk!

Den första upplagan av ett nyinstiftat stipendium till minne av ikonen Fred Åkerström går till artisten och kompositören Jack Vreeswijk. Priset delades ut på restaurangen Den Gyldene Freden i Stockholm den 27 januari.

I många år delade Visfestivalen i Västervik ut ett stipendium i Fred Åkerströms namn. Men sedan 2014 finns det inget sådant pris. Det har nu Åkerströms dotter CajsaStina sett till att ändra. Tillsammans med musikjournalisten Lars Nylin har hon startat ett stipendium som ska delas ut till svenska scenartister som verkar i vad de ansvariga ser som Fred Åkerströms anda. Det innebär primärt att man är starka tolkare av andras material, ett signum hos en Fred Åkerström som gjorde Carl Michael Bellman och Ruben Nilson starkare än någon annan före eller efter honom.

Det första diplomet och stipendiesumman 50 000 kronor går till Jack Vreeswijk, en artist som har gemensamt med CajsaStina inte endast att de är barn till legendariska svenska visartister. Duon har också samarbetat i bland annat flera gemensamma turnéer. 2009 sjöng de tillsammans in låten ”Vår sång” på skiva.

Diplomet stöttas ekonomiskt av Calimba Music, författaren Sigge Eklund och Jonas Hellberg, ägare av Persona Galleri i Kalmar. Jury är CajsaStina Åkerström och Lars Nylin.

Motivering till årets pris:

”Stipendiet till Fred Åkerströms minne går till en svensk artist som bär arvet vidare av ett av Freds stora signum, det som den vidunderlige tolkaren. Det första stipendiet går till en artist som bottnar i egna verk, men som med åren allt oftare kärleksfullt lyft fram inte minst sin egen fars djupa låtskatt, men också Evert Taube, Jeremias i Tröstlösa, och annan svensk visa, liksom egna versioner av exempelvis J.J. Cale, Kris Kristofferson och Jimmy Webb. Inte minst finner juryn en koppling mellan mottagarens och Freds förmåga att dynamiskt balansera barskt volymstarkt och innerligt sammetslent. 2023 års mottagare av Fred Åkerström-stipendiet är: Jack Vreeswijk”

–Jack har en av de absolut vackraste och intressantaste rösterna bland nu levande manliga svenska sångare. Hans förmåga att subtilt gestalta smärta och vemod är outstanding. Första gången jag knockades av denna insikt var när jag hörde hans version av Blues för Fatumeh. Plötsligt förstod jag verkligen vad låten handlade om, hörde orden, djupet…Bara en sann tolkare kan trolla så, säger CajsaStina Åkerström.

–Fred Åkerström är ett namn och ett livsverk som på alla sätt förtjänar ett pris. Jag tyckte det var mycket märkligt att det inte fanns ett Åkerström-pris och är mycket stolt över att lite ha fått medverka till att ett sådant nu existerar. Jag hoppas att det blir en del i att Freds minne och arv kommer än mer fram i ljuset, säger Lars Nylin.

Fred Åkerström (1937–85) var en banerförare för en ny svensk visvåg på 1960-talet. Hans eftermäle inkluderar en svit hyllade tolkningar av Carl Michael Bellman och Ruben Nilson, men även egna ”Oslo” och inte minst ”Jag ger dig min morgon”, en sång som med mer än 20 miljoner streams på Spotify tillhör de populäraste alla kategorier i sin sort.

Priset delades ut vid en ceremoni på restaurang Den Gyldene Freden på Fred Åkerströms födelsedag 27 januari. Den Gyldene Freden i Gamla Stan i Stockholm var på 1960-talet den självklara mötesplatsen när den etablerade svenska visan, med Evert Taube och andra, mötte den nya svenska visvågen med bland andra Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk.

Föregående artikelÅrets Jenny Lind-stipendiat
Nästa artikelDubbelinvigning i Lund