Christina Nilsson tar sig an Tosca och Puccini

Världssopranen Christina Nilsson, som Kungliga Operans publik senast såg i Ariadne på Naxos, gör nu sin första tolkning av huvudrollen i Tosca, ett av operavärldens mest kända verk med musik av Giacomo Puccini. För Christina är det också första gången hon sjunger ett verk av Puccini, medan Malin Byström, som alternerar i huvudrollen, är något av en veteran.

 32-åriga Christina Nilsson debuterade i huvudrollen som Aida på Kungliga Operan 2018. När hon nu gör rollen som operasångerskan Floria Tosca tar hon ett kliv in i en mer vuxen och mogen roll än de hon tidigare har haft på scenen.

–Tosca är den första rollen där jag sjunger en verklig människa – inte en prinsessa eller en sagofigur eller något sådant. Tosca är en riktig mustig kvinna, med höga toppar och djupa dalar, hon går liksom igenom allt: djup kärlek, skräck, terror, våldtäkt, mord, hopp, hopplöshet, självmord. Samtidigt har hon den här naiviteten, hon tappar aldrig hoppet, hon tror in i det sista att det kommer att gå, säger Christina Nilsson.

Malin Byström gör huvudrollen som Tosca vid fyra av föreställningarna, den 22 och 25 februari, 9 mars samt 3 april. Hon är en av våra internationellt mest kända sångerskor och har lång erfarenhet av såväl rollen som av Puccinis musik:

–Puccini har onekligen bredare penseldrag än till exempel Verdi, men det är bättre ändå att ta vara på nyanserna. Både för rösten, och för att det blir intressantare att lyssna på. Och det finns otroligt mycket i noterna, tempot går fram och tillbaka, ibland under en och samma takt. Det är en konst! säger Malin Byström.

På bilden: Christina Nilsson och Joachim Bäckström. Foto: Kungliga Operan / Sören Vilks.

www.operan.se