”CAPTURE nine eleven” en dramatisk fotoutställning.

”Jag måste springa och hämta min kamera – detta händer inte på riktigt”, är Petras första tanke.

Klockan är 09:03 i New York den 11 september 2001. Petra sitter i datasalen på Pace University och känner att hela byggnaden skakar. Hon rusar ut och möts av de brinnande tornen och svart, tjock rök.

Terrorattacken i New York 11 september 2001 är en händelse som förändrat världen fundamentalt. Efter att ha lagt locket på i 20 år, har Petra Björstad nu valt att ta fram lådan med de bilder hon gömt undan alla dessa år. Då, mitt i händelsernas centrum fotograferade hon allt hon såg med sin analoga kamera. Röklukten kan fortfarande anas på originalen. Nu visar hon upp sina foton för allmänheten.

Händelsen har präglat Petra i hennes yrke att bli och arbeta som fotograf. Capture – Fånga är rubriken för utställningen.

  • ­Jag tror att alla har ett behov av att få kapsla in ögonblick från livet. Stunder av lycka, sorg och glädje. Med min kamera fångade jag just stunden, livet och det drama som rullades fram i en obeskrivlig ödesmättad tystnad under dessa septemberdagar, säger Petra.

CAPTURE nine eleven är en interaktiv fotoutställning utifrån Petras perspektiv. En unik bildupplevelse, då dynamiken i utställningen är specialkomponerad med bilder som aldrig tidigare har visats. Totalt handlar det om cirka 200 bilder.

Utställningen är öppen för allmänheten på Spinneriet i Lindome, Spinnmästarevägen 2 och visas

16 september – 10 oktober, torsdag-söndag kl. 11.00 – 16.00.