Amerikansk-Guyanska SAINt JHN till Sverige

Sist vi såg SAINt JHN i Sverige var våren 2018 på ett fullpackat Hilma i Stockholm, där stämningen vibrerade. 2020 skulle han ha återvänt till Stockholm och Debaser Strand som snabbt blev slutsålt, men pandemin satte käppar i hjulet. Nu är han aktuell med In Case We Both Die Young Tour i USA och gör en efterlängtad spelning i Stockholm lördag den 5 februari på Fållan i Stockholm.

Den talangfulla låtskrivaren och rapparen har genom åren gjort samarbeten med stora låtskrivare och artister som Rihanna, Usher och Beyoncé. Sedan släppet av hans debutalbum Collection One mars 2018 och med monsterhiten Roses 2019 har han tagit världen med storm. November 2020 släppte han sitt tredje studioalbum While The World Was Burning

Den 35-åriga rapparen är född i Brooklyn, New York men uppvuxen i Georgetown, Guyana. Han beskriver själv hur hans uppväxt har präglats av två olika världar mellan att vara på gränsen av fattigdom men samtidigt rikedom. Han började skriva musik vid blyga 12-årsåldern då han blev inspirerad av sin storebror när han rappade i grannskapet med sina vänner. Med inspiration från artister som Jay-Z och Beenie Man skapar han musik som han själv beskriver inte låter sig hållas inom ramarna av just en musikgenre. Bland annat Roses vars remix av Imanbek idag har över en miljard streams.

SAINt JHN har skrivit för stora artister och även samarbetat med bland annat låtskrivaren Hoodie Allen när de skrev superhiten No Interruption 2012.

Efter hans otaliga framgångar valde han att sluta skriva för andra och gå sin egen musikaliska väg. 2018 släppte han sitt debutalbum Collection One som snabbt blev en succé och som idag har över 50 miljoner streams.

  • Ett av hans mest kända verk är en deep house remix av hans egen låt Roses som han släppte 2016. Remixen som producerades av Imanbek hamnade topp 5 på amerikanska Billboard Hot 100 och toppade även topplistorna i Australien, Nederländerna, Irland, Nya Zeeland och Storbritannien. Idag har Roses – Remix Imanbek över en miljard streams på Spotify.

På Grammy Awards 2021 tilldelades han pris i kategorierna Best Music Video för Brown Skin Girl med Beyoncé och Wizkid samt Best Remixed Fecording för Roses (Imanbek Remix).