Urban konst tar plats i Lund

LundART kan nu presentera nästa steg i etableringen av urbana konstverk för Lunds innerstad. Konstverk i billboard-format kommer installeras på Lunds Centralstation, närmare bestämt i de tre trappuppgångar som förbinder gångtunneln med perrongerna. De kommande åren ska en till två konstnärer bjudas in för att visa sina konstverk under en tillfällig period om sex månader. Först ut är konstnären och serietecknaren Ester Eriksson.

Ester Eriksson arbetar med en rad olika uttrycksmedel som teckning, måleri och skulptur. En praktik som konstnären själv beskriver som en enda stor impuls, där det ena leder till det andra. Utgångspunkten för Eriksson arbete har länge varit att gräva där hon står och med en utgångspunkt i det självbiografiska, det psykologiska och drömbilder försöker Eriksson att skapa världar där hon kan vara helt fri. Men att vara fri är inte enkelt, det krävs mod att vara sann mot sig själv och sina egna tankar och drömmar.

Genom LundART ges möjligheten att i några av stadens mellanrum och passager erbjuda medborgarna nya intressanta tankespår och upplevelser via tillfälliga konstgestaltningar. Under 2021 kommer LundART att etableras sig i tre steg i det centrala i Lund.

LundART drivs och förvaltas av Lunds konsthall, men genomförs i samråd och i samverkan mellan kommunens förvaltningar. Styrgruppen består av representanter från serviceförvaltningen, tekniska förvaltningen, stadsbyggnadskontoret och kultur- och fritidsförvaltningen. Expertgruppen består av representanter från Lunds konsthall, Skissernas museum och Lunds universitet. Tidigare projekt för LundART är muralmålningen av EKTA, Daniel Götesson, på fasaden till Stora Gråbrödersgatan 12 i Lund.

FAKTA Ester Eriksson

Ester Eriksson (född 1987) är konstnär och serietecknare baserad i Stockholm. År 2021 tog hon examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm, och hon har tidigare studerat vid Serieskolan i Malmö.