Teatermagi, ett krossat hjärta och eldiga samarbeten på Unga Klara

En storslagen teaterfest genom världsrymdens svärta och ljus, taktila upplevelser för de allra minsta med Kungliga Operan. En eldig samproduktion med Teaterhögskolan i Malmö och en efterlängtad nypremiär när Unga Klara presenterar årets reportoar.

–Unga Klara fortsätter hävda barns och ungas rätt till högkvalitativ scenkonst och har under 2022 inte mindre än tre urpremiärer där vi satsar på storslagna och teatermagiska verk för en ung publik. Vi samarbetar med två institutioner för att berika oss och publiken med nya perspektiv och infallsvinklar på det konstnärliga skapandet, säger Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare Unga Klara.

TUMA

https://www.ungaklara.se/scen/tuma-2022

En fullspäckad teaterfest fylld av nyskriven musik om när ett barns liv går i tusen bitar. En berättelse om ett brustet litet hjärta, en jätte, en hamster och en magisk resa över hav och land.

Tuma har en stor, varm och brokig familj. Hon älskar rymden och kvantfysik och en gång var hon med om någonting hemskt. Någonting som fick allting att gå i tusen bitar. Med sin stora och mångfasetterade ensemble, nyskriven musik och förtrollande scenografi, berättar Tuma om den där gången hon blev så ledsen att hon nästan dog. Och hur hon, med lite hjälp, lyckades överleva.

Tuma är skriven och regisserad av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Genom föreställningen undersöker han hur barnperspektivet kan fördjupas ytterligare genom att involvera både barn och vuxna, med och utan funktionsvariationer, i den konstnärliga processen och på scenen. Nog är det möjligt för vuxna och barn att på lika villkor skapa tillsammans? Nog är det möjligt att göra teater för alla?

Urpremiär: 25 mars 2022
Ålder: från 8 år
Ett samarbete mellan Unga Klara och Mosaikteatern.

HJÄRTAT INUTI

https://www.ungaklara.se/scen/hjartat-inuti

Ett samarbete mellan Kungliga Operan och Unga Klara specifikt skapad för barn med funktionsvariationer. Genom taktila upplevelser och musik skapas nyfikenhet, avkoppling och trygghet i en mikroskopisk värld.

Hjärtat inuti är en lekfull resa i åtta scener som utspelar sig i en fascinerande och mikroskopisk värld. Tillsammans med dansare och sångare från Kungliga Operan får publiken delta i ett flöde av rörelser, sånger och viskningar som stimulerar nyfikenhet i en trygg och avkopplande miljö.

Hjärtat inuti är skapad av konceptkonstnären och koreografen Dalija Acin Thelander, vinnare av ASSITEJ International Artistic Excellence Award. År 2017 gjorde Dalija Acin Thelander succé med Myriader av världar – en föreställning där musik, sång och dans skapade ett äventyr för spädbarn och deras medföljande vuxna. Produktionen, som hade urpremiär på Kungliga Operan, gick på turné till Hong Kong, den internationella teaterfestivalen ASSITEJ, Kristiansand/Norge och Malmö Opera och var ett beställningsverk av Kungliga Operan. 

Urpremiär: 7 maj 2022
Ålder: 6 månader- 4 år. Riktar sig främst till barn med funktionsvariationer. 
Hjärtat inuti är ett beställningsverk av Kungliga Operan, i samarbete med Unga Klara.

BRINN

https://www.ungaklara.se/scen/brinn

En samproduktion mellan Unga Klara och Teaterhögskolan i Malmö om en vänskap så stark att den kanske är farlig. Om ungdomar som spärras in – och om elden som en otämjbar kraft inuti och utanför en själv.

Evy och Agni gör allt tillsammans. Deras vänskap är så intensiv att de skapar en fantasivärld där de kan göra allt som de inte får i den verkliga världen. Tillsammans går de alldeles, alldeles för långt. Och elden… Vad var det egentligen som hände med elden?

Brinn, av Elmira Arikan och Farnaz Arbabi och i regi av Farnaz Arbabi, är en bombastisk saga med en stor ensemble som gestaltar hur en enda händelse kan förändra livet för alltid. Föreställningen arbetas fram under våren tillsammans med studenter från Teaterhögskolan i Malmö och framförs som slutproduktion på Bryggeriteatern i Malmö den 19 maj 2022. Brinn har sedan nypremiär i Stockholm på Unga Klara den 2 september 2022.

Urpremiär: 19 maj 2022 
Nypremiär: 2 september 2022
Ålder: från 14 år
En samproduktion mellan Unga Klara och Teaterhögskolan i Malmö.

FÖR ATT JAG SÄGER DET

https://www.ungaklara.se/scen/for-att-jag-sager-det-2022

En flerspråkig och fysisk föreställning om diskriminering och fördomar mot barn. Om vuxnas makt och barns motstånd. Om att göra revolution.

För att jag säger det, i regi av Farnaz Arbabi, med urpremiär mars 2019, återvänder äntligen till Unga Klara under hösten 2022. För att jag säger det är en koreograferad föreställning som möter den unga målgruppen i ögonhöjd. Ensemblen gestaltar hur det är att bli pussad, påklädd och bestämd över och undersöker det revolutionära i barnens motståndsstrategier. Tänk om barnets trotsighet är civil olydnad. Tänk om vägran är motstånd mot vuxnas maktutövning. Tänk om buset är samhällsomstörtande verksamhet! Nypremiär: Hösten 2022
Ålder: Från 3-5 år 

Biljetter släpps inom kort på ungaklara.se och Tickster.se