TAUBESTIPENDIUM TILL SOFIA JANNOK

Artisten och låtskrivaren Sofia Jannok, 38, får 2020 års Evert Taube-stipendium, en utmärkelse som årligen delas ut av Tidningen Vi.
Motiveringen lyder: ”för vidsynt musikskapande på tre olika språk och en sällsynt förmåga att omsätta politisk drivkraft till popdängor i tiden”.

Taubestipendiet instiftades 1960 av Tidningen Vi och Evert Taube. Det är den enda utmärkelse i Taubes namn där skalden själv deltagit i instiftandet och formulerat statuterna. Priset ges för ”sångbar dikt, eller tonsättning av dikter”, enligt Evert Taubes egen formulering. Det är med andra ord ett ”låtskrivarpris.”

Sofia Jannok satt i en liten skrivstuga vid havet utanför Umeå när hon fick besked om att hon blivit årets Taubestipendiat.
”Jag grät av lycka! När jag läser listan över de tidigare pristagarna blir jag djupt tagen. Det är fantastiskt att ni ser till hela landet och förstår hur viktigt det är med lyrik som skildrar olika perspektiv”, säger Sofia Jannok i en stor intervju i nästa nummer av Vi som finns i butik från 29 oktober.

Bland de senast årens stipendiater finns Jason ”Timbuktu” Diakité, Annika Norlin, Emil Jensen, CajsaStina Åkerström och Nino Ramsby.

Foto: ELIN BERGE