Sverigepremiär för tejpkonst – Helsingborg Tape Week

Att skapa konst med tejp är en växande rörelse som tog fart i Tyskland. För första gången i Sverige arrangeras nu Tape Week på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Bakom initiativet står Dunkers kulturhus och veckan består av worskhops, familjeprogram, utställning och skapande på Dunkers kulturhus och i det offentliga rummet. Konstformens grundare Tape Over och lokala konstnärer deltar i Helsingborg Tape Week, 11-18 oktober 2021.

Att skapa konst med tejp är ett förhållande vis nytt fenomen i konstvärlden och i Sverige. Tape Over som är en grupp internationella tejpkonstnärer startades i Berlin 2010 och intresset har ökat sedan dess. Tape Over har nu bjudits in till att delta i Sveriges första tejpkonstarrangemang, Helsingborg Tape Week som gå av stapeln 11-18 oktober 2021 på Dunkers kulturhus i Helsingborg. 

– Att vara först i Sverige med detta känns såklart spännande och att vi lyckats få hit grundarna av denna konströrelse är mer än vad jag vågat drömma om. Men nu är vi här och vi ska försöka ta fasta på varför denna kulturform växer sig allt starkare och se om tejpen kanske fastnar på Helsingborg som stad, säger Carl Nordahl som är programansvarig för Tape Week på Dunkers kulturhus. 

Helsingborg tape Week kommer att ha ett varierande innehåll med allt från professionella skapande i storformat och utställning till prova-på, workshops och familjeinslag. 

– I Sverige är tejpkonsten ny och det finns ingen anledning för oss att försöka rikta arrangemanget till en specifik målgrupp. Vi kommer hålla en bredd i programmet som kan tilltala alla och på så vis exponera detta ”nya” konstuttryck för så många av våra besökare som möjligt. Dunkers kulturhus jobbar aktivt med att hitta nya målgrupper och det ska bli jättespännande att se hur ett nytt konstuttryck som tape art tas emot av Helsingborgarna, Skåningarna och Sverige, säger Fredrik Öjbro som är avdelningschef på Dunkers kulturhus.