Stortorget

Fredagen den 11 mars får föreställningen ”Stortorget” av den chilenska manusförfattaren och regissören Guillermo Calderón göteborgspremiär på Folkteatern.

Uppsättningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Folkteatern Göteborg. Guillermo Calderón är en av Chiles stora internationella stjärnor och en flerfaldigt prisad manusförfattare, dramatiker och teaterregissör. Medverkar gör skådespelarna Danilo Bejarano, Pamela Cortés Bruna, Bianca Cruzeiro och Francisco Sobrado.

Jan vaknar upp på Stortorget, i en kostym som inte är hans. Av en tillfällighet presenterar han sig själv som Olof Palme för två förbipasserande turister och erbjuder sig att berätta om den svenska socialdemokratins historia. Tillsammans med sina vänner försöker han reda ut den gångna nattens händelser. Kort efter börjar vännerna också klä sig som Olof Palme och ger sig ut på torget för att prata med turister. De fyra vännerna är barn till exilchilenare och är alla representanter för olika syn på den svenska socialdemokratin: den söndervittrade, den perfekta, den mytomspunna, den komplexa. Vännernas vilda spekulationer kring vad Palme skulle tyckt om Sverige idag leder till en absurd tävling dem emellan. I ”Stortorget” skärskådas ljuva drömmar och bittra förluster. Vems berättelse om Sverige lever du själv med?

Stortorget” av Guillermo Calderón
Göteborgspremiär på Folkteatern, Lilla Scenen fredagen den 11 mars 2022.
(Urpremiär på Riksteatern 11 februari 2022.)
Spelas på Folkteatern 11 mars till 2 april.
Föreställningslängd: 1,5 timme utan paus.

www.folkteatern.se

Föregående artikelKerstin Ekman
Nästa artikelA36 och Imenella till Liseberg