Stockholms auktoriserade guider

De är ovärderliga för hela besöksnäringen och ser till att besökarens tid i Stockholm blir fylld av just det som de själva önskar. Turistguiderna levandegör historien mellan de två vattnen Östersjön och Mälaren, från dåtid till nutid.

Många av besökarna i Stockholm vet exakt vad de vill se, andra vill ha en guide för att få hjälp med att uppleva och se det viktigaste.

– Vi skräddarsyr programmen för varje besökare, helt enkelt. Det säger Karin Olsson Trollmo, talesperson för de närmare 400 auktoriserade turistguiderna i FSAG (Föreningen Stockholms Auktoriserade Guider). Föreningen har fler medlemmar än någonsin och guidar på fler språk än någonsin, 31, inklusive teckenspråk.

– Att vara turistguide är inte minst att ha ett stort mått av fingertoppskänsla för att kunna optimera innehållet i besöket i Stockholm. Det är lätt att guida den som vet precis vad de vill se, för andra måste man känna sig för och diskutera mer och föreslå alternativ, förstå var besökaren kommer ifrån och vilka specialintressen de har, förklarar Karin.

Stockholms stad auktoriserar

Besökare som stannar i flera dagar kan välja att spendera den första tiden med en turistguide för att sedan kunna göra saker på egen hand. Det är ett bra sätt att vara säker på att de inte missar det viktigaste och att lära sig hur man tar sig runt. Det är lätt att promenera runt i Stockholm, det finns mycket bra kommunala transporter och man kan resa på vattnet.

Turistguiderna i Stockholm organiserade sig och bildade FSAG 1953, i samband med att Stockholm skulle fylla 700 år. Idag är de allra flesta auktoriserade turistguiderna i Stockholm egna företagare. De har genomgått en specialutbildning och därefter auktoriserats av Stockholm stad. Uppdragen är allt från att ta hand om t ex kryssningsbesökare i färdiga program, till familjer eller mindre sällskap som vill ha en professionell guide. En auktoriserad turistguide i Stockholm har gedigna kunskaper om Stockholm, historiskt och idag, kultur, miljö och stadens roll i Sverige och i världen och de olika besöksmålen i staden. Tack vare FSAG är det lätt för medlemmarna att hela tiden fortbilda sig och byta erfarenheter sinsemellan.

– Vi som arbetar med detta älskar vårt jobb och att ständigt uppdatera våra kunskaper och lära mer och nytt. Och ju mer man lär sig, desto mer inser man att det finns att lära. Denna dynamik gör arbetet så roligt och stimulerande. Vi träffar människor från hela världen och får berätta för dem om Stockholm, och lika ofta får vi höra deras berättelser. För många besökare är den auktoriserade turistguiden den enda stockholmare de möter under besöket. En turistguide i Stockholm kan under en normal säsong möta runt 3 000 besökare. Vi tar ett stort ansvar för att representera vår stad på ett korrekt och intressant sätt. Vi vill att besökarna åker hem och säger till sina vänner att de borde åka till Stockholm! fortsätter Karin Olsson Trollmo.

Samarbeten i staden, nationellt och internationellt

FSAG har sedan länge ett nära samarbete med de flesta besöksmålen, delar och byter erfarenheter för att kunna justera och göra bättre. Föreningen har också samarbete med de förvaltningar i Stockholms stad som arbetar med marknadsföringen av staden, och med stadens service till besökare och nätverkar med andra städer i Sverige för att lyfta och stärka turistguidens roll. FSAG, som drivs ideellt, deltar också i ett viktigt internationellt samarbete genom sitt medlemskap i världsorganisationen WFTGA (World Federation of Tourist Guides Association).

Boka guide

På FSAGs hemsida presenterar sig alla medlemmar. Man kan ta direktkontakt med en guide eller fylla i en bokningsförfrågan med önskemål om innehåll och språk och därefter välja sin guide. Passa på att se och uppleva Stockholm med en auktoriserad turistguide!

Foto: Liselotte van der Meijs Text: Caroline Knutsson-Hall