Stockholm Sangeet Festival

Nordens största festival för indisk klassisk musik, dans och sång äger rum på Musikaliska den 3 oktober.

I årets festival deltar sitarmästaren Ashraf Sharif Khan, tablaspelarna Suranjana Ghosh och Federico Sanesi, sångerskan och sarangimusikern Marianne Svašek samt dansaren Vyshnavi Korlakunta.

Världsartisten Ashraf Sharif Khan föddes in i en familj av hovmusiker i Pakistan, och har trollbundit människor över hela världen med sitt sitarspel ända sedan han som 11-åring spelade sin första konsert. Han har sin grund i den klassiska musiken, men rör sig obehindrat mellan genrer. Detta är även ett kännetecken för hans ackompanjatör, Sveriges egna Suranjana Ghosh, tablaspelaren som rör sig mellan klassisk indisk musik, folk, jazz och flamenco med mer.

Marianne Svašek, har efter långa studier med kända legendarer, gjort sig ett namn både i Indien och Europa som en stor sångerska i genren Dhrupad, Indiens tidiga klassiska musik. Hon har även studerat det sällsynta instrumentet sarangi och efter att ha tagit examen vid Konservatoriet i Rotterdam i båda disciplinerna har hon själv sedan många år nu undervisat där. Federico Sanesi är en av Europas främsta tablaspelare och har studerat med Pandit Sankha Chatterjee sedan 1981. Här får vi nu se honom spela den i Dhrupad traditionella pakhawaj-trumman.

Medverkar gör även den prisbelönta Vyshnavi Korlakunta med sällsynt kuchipudi-dans. Som dansare, koreograf och lärare har hon redan i ung ålder blivit en erfaren och efterfrågad artist både i Indien och utomlands.

Medverkande

Ashraf Sharif Khan, Suranjana Ghosh, Marianne Svašek, Federico Sanesi och Vyshnavi Korlakunta.

Stockholm Sangeet Festival 2021 arrangeras av Stockholm Sangeet Förening i samarbete med Farhang Förening/Movement in Exile, Länsmusiken i Stockholm och Sharda Music Sweden med stöd från Statens Kulturråd, Region Stockholm och Indiska Ambassaden.

Tid och plats: Söndag 3 oktober kl. 16.00-19.00, Musikaliska, Nybrokajen 11.