Konstnären Robert Emanuel Fredriksson har ett galleri i en galleria, i Skrapan på Södermalm. Motiven hämtar han ofta från skärgården eller favoritstaden New York. Men det är inte bara konsten han brinner för. Robert Emanuels hjärta slår lite extra för Hammarby IF, och en del av intäkterna går till klubbens ungdomsfotboll. När möjligheten att öppna galleri mitt på Söder dök upp var det ingen tvekan. Södermalms Konsthall har en ganska avslappnad hållning till konsten som kulturyttring. Finns det någon speciell orsak som du kan sätta fingert på?

– Det har väl blivit så, eftersom det är jag som är själva verksamheten. Södermalms Konsthall, det låter kanske som en stor konsthall, men det är väl inte riktigt så. I stor utsträckning är det jag som är konstnären, och jag är ständigt närvarande så man kan nog säga att jag och Södermalms Konsthall är ett, berättar Robert Emanuel Fredriksson. Det blir ganska personligt, och det kanske man kan se som avslappnat.

   Hur ser klimatet ut för konstnärer i Sverige idag?

– Jaa … det känns ju hemskt att behöva säga det, men det var bättre förr. Det är tufft att sälja konst idag, men jag har varit med så pass länge – både i medgång och motgång – så jag hänger kvar.

Gedigen historia

Historien om Södermalms Konsthall börjar redan 1958, året då Robert Emanuels pappa Gösta inledde sin yrkesbana som litograf. Efter flera år inom yrket (samt en lärartjänst vid konstakademien) startade han, i samarbete med Konstfrämjandet, Grafiktryckarna AB. I många år hjälpte Gösta många i den Svenska konstnärseliten med att ta fram litografier och grafiska blad. Ett arbete som resulterat i att Södermalms Konsthall idag äger en unik och stor samling av verk från några av Sveriges mest älskade och namnkunniga konstnärer.

   Hösten 2013 fick Nacka Stentryckeri en chans att samarbeta med Galleri Moore på Kungsholmen. Det blev ett perfekt showroom i centralt läge vilket gjorde att fler och fler besökare fick och kunde ta del av det stora utbudet av konst. Året efter tog verksamheten ett nytt och stort steg i sin utveckling. Robert strosade runt på Söder och gick av en händelse ner ett par trappor i Skrapan. Där såg han att det stod en källarlokal tom och fick en vild idé. Tänk om verksamheten skulle kunna etablera sig även på Söder? Robert kontaktade hyresvärden Vasakronan och tycke uppstod. Nacka Stentryckeri flyttade in i gallerian 2014, och sedan våren 2015 har man också kunnat öppna en ramverkstad och mindre utställningslokal för litografier en trappa ned. Allt som allt disponerar man idag 400 kvm yta där konsten får leva, synas och lysa.

Byggjobbare och konstnär

Det började alltså i pappa Gösta Fredrikssons firma Nacka Stentryckeri Ram & Galleri. I mitten på 1990-talet blev den då 25-årige sonen mer eller mindre mot sin vilja kompanjon.

– Jag ville ju inte göra det som farsan gjorde, så jag gick bygg- och anläggning på gymnasiet. Blev byggare och jobbade på Skanska och NCC. Skruvade, gipsade och höll på med formar. Lade valv och bar balk och jag vet inte allt. Byggarerfarenheterna visade sig guld värda tillsammans pappa Gösta på Nacka Stentryckeri, där utställningar och försäljning till konstföreningar och annat blev allt viktigare.  Nacka Stentryckeri blev ett ställe som med utställningar och fester utvecklades till en mötespunkt och fristad för Peter Dahl, Yrjö Edelmann och andra i den generationens konstnärer. En konstnärligt inspirerande träffpunkt som även fick en före detta byggjobbare att börja måla.

– Då var det lite pinsamt att rammakarens, farsans son, tryckbiträdet, började måla och hänga upp grejer. Det var så jag börja signera med mitt andra namn, Emanuel.

Drömläge på Söder

Sedan i höstas sitter Södermalms Konsthall i nya lokaler på plan 1 i Skrapan. Ett kommersiellt läge med puls i en känd byggnad mitt på Söder. Den inte längre fullt så blygsamme konstnären Emanuel vill förstås att verksamheten ska gå runt och i Södermalms Konsthall se alla sorters besökare som på ett eller annat sätt är intresserade av konst.

– Idag har det blivit inredning med konst. Folk ska ha en snygg tavla som matchar kuddar och inredning. Jag gör kommersiella inredningstavlor. Punkt!

Hammarby i hjärtat

På numrerade och signerade upplagor i den nya digitala tekniken Giclée fine art poserar Hammarbyikonen Nacka Skoglund.

– En viss peng går tillbaka till Hammarbys pojk- och flickfotboll och sådana grejer, tillägger konstnären själv och pekar på en bajenupplaga med nuvarande forwardstjärnan Kennedys autograf.

Men det finns mycket annat än Hammarbymotiv i konsthallen ett par trappor under gatunivån i Skrapans köpcenter. Stockholm, skärgård och återkommande resmålet New York. Marin rekvisita som tampar och linor blandat med jänkarattiraljer i form av texter, siffror och bilskyltar – alltsammans återkommande teman i artistsignaturen Emanuels konstnärskap. Här på Söder i ett av landets mest välsorterade gallerier finns också grafiska blad av andra och sedan länge etablerade och välkända konstnärer. Som Sven Lidberg, Olga Semenova, Astri Bergman Taube, Ulf Lundell med flera. Här kan du beskåda originalverk av Karl Höglund, Kaj Bernstone, Ardy Struwer och många fler. Södermalms Konsthall är idag ett av Sveriges mest välsorterade gallerier för grafiska blad. Med åren har det blivit en fantastisk konstsamling med tusentals litografier av landets erkända konstnärer. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på hur länge Gösta Fredrikssons yrkesliv med konstnärer har pågått. Robert förvaltar och utvecklar det arvet in i framtiden. För konsten. För livsglädje. För nyfikenhet och skönhet.

spot_img

Läs mer

Falbygdens Mat & Kultur

Den ekonomiska föreningen Falbygdens Mat & Kultur bildades 2001 efter ett lyckat första genomförande av Mekelsmäss – Skördefest på Falbygden år 2000. Sista helgen...

René Magritte

Nordiska Akvarellmuseet visar en unik separatutställning med den belgiska surrealisten René Magritte. Genom teckningar och gouacher får vi följa hur konstnären närmade sig välbekanta...

Premiär! Alla har klockor ingen har tid

Varför är det alltid så bråttom? Hur ser tiden ut? Är den randig och lång? Har den linjer och rutor? Har den jättemånga ben...

Kanaljen lyfter konst av kvinnor

På självaste Luciadagen är det premiär för Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden....

Kat Von D till sverige i vår!

Multiartisten Kat Von D kommer till Sverige för tre konserter.Långt innan tatueringarna, tv-programmen, böckerna och det inflytelserika skönhetsimperiet, satte sig Kat Von D vid...

Fira Sverigefinnarnas dag med Love Antell – Gratis streamad konsert från...

Den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag på Gävle Konserthus som bjuder ppå en gratis streamad konsert med ingen mindre än Love Antell! Love...

Dödsdansen goes VR

Under pandemivåren 2021 spelade Folkteatern Strindbergs Dödsdansen på hemlig plats i Göteborg, för enbart fyra personer per föreställning. Nu tillgängliggörs föreställningen för publiken, i deras egna hem,...

Harry Styles till Sverige  

Multiplatinasäljande artisten Harry Styles kommer till Sverige och spelar på Tele2 Arena onsdag den 29 juni 2022. Med sig som special guest har han...