Snart dags för sandskulpturfestival!

Nästa vecka, närmare bestämt den 5–9 juli, hålls Kalmars årliga sandskulpturfestival, som i år genomförs i en pandemianpassad version. Sammanlagt kommer fyra fantastiska sandskulpturer att skapas i Sylvanderparken och Kalmarsundsparken.

Kalmar International Sand Sculpture Festival genomfördes för första gången sommaren 2013 och har sedan dess varit ett uppskattat inslag i Kalmar under sommaren. Förra året fick festivalen ta en paus på grund av pandemin, men för att ändå hålla evenemanget levande skapade festivalens konstnärlige ledare Edwin Böck en stor sandskulptur mitt i stan även sommaren 2020. Skulpturen fick det passande namnet ”Hemester”.

På måndag startar årets evenemang, som har ett pandemianpassat upplägg. Det innebär till exempel att färre lag kommer att delta och att de fyra skulpturer som skapas kommer att spridas ut över ett större område. Det kommer att skapas två skulpturer i Sylvanderparken och två i Kalmarsundsparken. Som vanligt kommer folkets vinnare att röstas fram på fredagen, men i år sker omröstningen enbart digitalt via evenemangets facebooksida.

Kvaliteten på skulpturerna kommer som vanligt att vara mycket hög. De fyra lag som deltar är:

Lag 1 Sverige: Linda Granström och Rebecca Petersen
Skulpturens namn: Horse jumping out

Lag 2 Norge/Sverige: Elisabeth Kristensen och Peter Jakobsson
Skulpturens namn: Ready…set…go!

Lag 3 Mexiko/Sverige: Anabeli Brancusi och Hanna Folkesson
Skulpturens namn: Kyssen

Lag 4 Sverige: Lars Fager och Leif Andersson
Skulpturens namn: Corona fighter

Om festivalen
Kalmar International Sand Sculpture Festival 2021 äger rum den 5−9 juli och arrangeras av Destination Kalmar i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun.

Under måndagen kommer sanden först att packas och förberedas. Steg för steg kommer sedan skulpturerna att växa fram för att stå helt klara fredagen den 9 juli. Under fredagen kommer folkets vinnare att röstas fram på facebook.com/kalmarsandskulpturfestival