René Magritte

Nordiska Akvarellmuseet visar en unik separatutställning med den belgiska surrealisten René Magritte. Genom teckningar och gouacher får vi följa hur konstnären närmade sig välbekanta ting för att gestalta dem i sina idag mest kända verk.

Den senaste utställningen med René Magritte visades på Moderna Museet i Stockholm 1967. 55 år senare är det nu dags igen. René Magritte: Idéernas laboratorium låter oss återupptäcka hans konst i en utställning som består av nästan 250 objekt, varav många aldrig tidigare visats. I gouacher, collage, teckningar, brev, skisser och annonser får publiken möjlighet att greppa ett universellt konstnärskap som omfattar poesi, filosofi och bild.

René Magrittes karaktäristiska bildspråk, som vi känner igen från hans mästerliga oljemålningar, utvecklades steg för steg ur skisser, illustrationer och kommersiella uppdrag. Det var på pappret som Magrittes idéer fick gro. Därifrån kommer också utställningens titel: René Magritte: Idéernas laboratorium. Magrittes verk på papper är knappt utforskade, även om de ligger till grund för hans måleri. Nordiska Akvarellmuseet erbjuder en unik möjlighet att se dessa verk, i en utställning som inte kommer att visas någon annanstans.

Utställningen är sammanställd av Magrittespecialisterna Julie Waseige och Xavier Canonne, i samarbete med La Fondation Magritte. En rikt illustrerad utställningskatalog på svenska och engelska kommer att publiceras av Nordiska Akvarellmuseet och förlaget Ludion (Belgien).

Utställningen pågår 8 maj till 4 september 2022. Välkommen till pressvisning fredag den 6 maj kl. 12. 

www.akvarellmuseet.org