Remixing the Future – ny utställning på Etnografiska museet

Diana Agunbiade-Kolawole, Andreas Nur och Theresa Traore Dahlberg tar sig an Etnografiska museets afrikanska samlingar i en gemensam utställning på museet. Genom tre separata verk ställer konstnärerna frågor om stil, minnen, reklam, begär, kolonialism och familjehistoria. Remixing the Future öppnar 9 oktober samtidigt som Afrosvensk historievecka inleds. Fri entré.

Remixing the Future är en utställning signerad Diana Agunbiade-Kolawole, Andreas Nur och Theresa Traore Dahlberg. Under studietiden på Kungliga Konsthögskolan var de med och bildade konstkollektivet OUFF som skapar tvärvetenskapliga platsspecifika verk med inriktning på processer och den gemensamma upplevelsen. Under en längre tid har de undersökt Etnografiska museets samlingar och arkiv från den afrikanska kontinenten. Genom tre separata verk i olika medium ställer konstnärerna frågor om stil, minnen, reklam, begär, kolonialism och familjehistoria.

– Remixing the Future är en utställning som ställer den koloniala logik som gjorde samlingen möjlig mot ett berättande som följer de vindlande migrationsvägar som ofta präglar den afrikanska diasporan. Vilka historiska bördor bär samlingarna? Vilka historier kommer de inspirera i framtiden? säger Michael Barrett som är Afrikaintendent på museet.

Genom remixens estetik – att skapa något nytt av något gammalt och göra det till sitt – placeras föremål och foto ur museets samlingar i oväntade sammanhang och spås andra framtider. Beprövade tekniker som stilleben, videokollage och bronsgjutning sätts i arbete för att brygga historia och nutid.

Remixing the Future öppnar 9 oktober 2021 och avlutas 9 januari 2022. Fri entré.
Öppettider: tisdag till söndag kl. 11.00 – 17.00, onsdagar kl. 11.00 – 20.00.