Strid ström premiärer på Riksteatern

Skuld, skräck och förlåtelse, musik, böcker och dans. Här presenteras urval ur Riksteaterns premiärer. Upplevelser som drabbar och dröjer sig kvar – oavsett vem du är eller var du bor. Med över 200 lokala riksteaterföreningar finns de alltid nära dig.

IN MEMORIAM

20 Januari Skövde

https://www.riksteatern.se/forestallningar/in-memoriam/

Om skuld, skräck och förlåtelse i en psykologisk thriller

Skådespelarikonerna Lotta Tejle och Ann Petrén möts i In Memoriam där de spelar två skådespelarsystrar som en gång var hyllade storstjärnor och divor, men idag är bortglömda.
Tillsammans sitter de i sitt stora hus och ältar minnen och oförrätter i en maktkamp ingen kan vinna. Det finns ett minne som ingen av dem vill ta i, nämligen den händelse som slog deras liv i spillror, men till sist kommer även det i dagen och ingenting är sig längre likt. Vems fel är det att livet blev som det blev?

STORTORGET

3 Februari Sundsvall

https://www.riksteatern.se/forestallningar/stortorget/


Bild: Valentin Experience / Fotograf: Nadim Elazze

Kärleken till Olof Palme

Jan och hans vänner Wilma, Stefan och Per är andra generationens chilenare i Sverige och älskar Olof Palme. De har alla en stark relation till det Sverige som en gång gav deras föräldrar exil från diktaturen i Chile. En dag vaknar Jan upp på Stortorget tidigt en morgon med ansiktet sönderslaget. Två turister närmar sig honom och frågar om han är Olof Palme. I Stortorget skärskådas ljuva drömmar och bittra förluster i ett absurt och komiskt drama om vad som hände med Olof Palmes dröm om Sverige. För manus och regi står en av Chiles stora internationella stjärnor, Guillermo Calderón; manusförfattare, dramatiker och teaterregissör, flerfaldigt prisad för sina verk inom film och teater. Riksteatern i samarbete med Folkteatern i Göteborg.

Urpremiär 29 januari i Söderhamn.

VÄNINNAN

30 Januari Årsta

https://www.riksteatern.se/forestallningar/vaninnan/

Väninnan. Foto: Klara G

Det politiska livet

90-talet präglades av många historiska händelser som berörde svensk utrikespolitik. I maktens innersta cirkel fanns Eva Franchell, pressekreterare till Anna Lindh. Tillsammans utgjorde de en stark duo i en mansdominerad värld. Fram tills dagen då Anna Lindh mördades, i september 2003, framför ögonen på Eva. Väninnan är hennes berättelse. Om tio år på insidan av det politiska livet och om offentlighetens utsatthet. Produktionen är ett samarbete med Uppsala Stadsteater.

Urpremiär 13 januari i Stockholm

ÅH HERREGUD VOI LUOJA!

11 februari Hallunda

https://www.riksteatern.se/forestallningar/ah-herre-gud-voi-luoja/


Foto: Juuso Westerlund

Gud behöver terapi

Gud plågas av ångest och uppgivenhet över mänskligheten. Han behöver terapi. Han söker upp Ella, ensamstående förälder och heltidsarbetande psykoterapeut, som inte heller alltid har det så himmelskt. När Gud träffar henne, en modern ateist blir mötet minst sagt komplicerat. Vem behandlas till sist av vem egentligen? Den israeliska dramatikern Anat Gov bjuder på en kittlande djupdykning i västvärldens allra innersta väsen. I regi av Taru Mäkelä.  Ett gästspel från Esbo Stadsteater och Tammerfors Arbetarteater. Spelas på finska och textas på svenska och finska.

Sverigepremiär 11 februari i Hallunda, Stockholm.

FÖR EVIGT MED ISON & FILLE

2 Februari Hallunda

https://www.riksteatern.se/forestallningar/for-evigt-med-ison–fille


Foto: Per Kristiansen / Form: Mattias Broberg

Musikdrama med Ison & Fille live på scen

Asse, Isra och Feliz är vänner. Eller mer än så. De är bundsförvanter. Allierade. Familj.
De kommer från orten, och känner den och varandra utan och innan. Vet vilka som går att lita på och inte. Vet hur det är att inte få något gratis. Att behöva klara sig själv, kämpa. Med pengar. Med boende. Med jobb. Skola. Drömmar. Livet. De bär alla tre på sina egna livsberättelser och bagage, nojor och drivkrafter. Och så drömmarna då. Kan drömmar verkligen bli sanna för sådana som dem?

Lagom till att hiphop-duon Ison & Fille fyller 20 år som artister sätter Riksteatern upp den nyskrivna pjäsen För evigt med Ison & Fille. Berättelsen om Asse, Isra och Feliz vävs samman med låtar ur Ison & Filles älskade låtskatt, framförda av duon live på scen.

För manus och regi står prisbelönade dramatikern Åsa Lindholm.

Premiär 2 februari 2022 i Botkyrka, Riksteaterhuset, arrangör Botkyrka riksteaterförening.

Tre Streck

https://www.riksteatern.se/forestallningar/tre-streck/

15 februari Lund


Foto: Maryam Barari

Skarpsinnig stand up med Melody Farshin!

Efter hyllade föreställningar på Stadsteatern ger sig nu Sveriges stand up-stjärna Melody Farshin ut på Riksteaterturné. Med sin unika pricksäkerhet med oss igenom identitetskrisen som kan uppstå när en behöver navigera mellan moderland, fosterland och miljonprogram. Hur hittar man sin egen väg och sin superkraft när den inre rösten är ens värsta fiende? Med humor och skärpa skärskådar Melody samhällets förhållanden och genom hennes ögon följer vi med på resan till att hitta innanförskapet i utanförskapet. Riksteatern i samarbete med Stadsteatern Husby.

Nypremiär 15 februari i Lund

Föregående artikelLundell beger sig
Nästa artikelANNIKA ELISABETH VON HAUSSWOLFF