Premiär för nyskriven julmusikal om livet på operascenen

Julglitter och operakaos är en ny familjemusikal om livet på och bakom scenen i ett operahus. Regissören domderar, primadonnan och tomten tävlar om uppmärksamheten. Men något går fel och plötsligt är premiären hotad.

På operahusets stora scen pågår en av de sista repetitionerna av årets julshow. Förväntningarna är höga. Hur ska det gå? Klarar den tappra ensemblen att rädda julen innan det är för sent? Och vad är det för magiska krafter som rör sig i kulisserna? 

– Det här är en föreställning betraktad med publikens blick och det är det som gör det så kul och underhållande. Målet är att bjuda in till något magiskt och spännande som barn och vuxna kan uppleva tillsammans. Vi leker med föreställningarna om hur människor kanske tror att det är på en teater, arketypen av en operaföreställning framför och bakom scenen. Det är teaterromantik när den är som bäst, säger Mattias Palm, som på GöteborgsOperan senast stod för regin av nypremiären av operan Carmen.

I den stora ensemblen ingår bland andra sångsolisterna Ida Falk Winland, som divan Beate Bella Bravura och Åke Zetterström i rollen som tomten. Evelyn Jons, som står bakom idé, manus, sångtexter och musikurval, har tidigare medverkat i ledande roller i flera musikaler på GöteborgsOperan, bland annat i Guys and Dolls och Chess på svenska.

– Manuset bygger inte direkt på situationer som jag själv upplevt, situationerna i sig är fantasier. Däremot är min känsla för karaktärerna och deras inbördes relationer mycket baserade på min egen erfarenhet av, inte bara GöteborgsOperan, utan även andra operahus. Jag försökt beskriva det berömda kaoset som ändå vilar på någon slags märklig struktur, detta har man en tydlig känsla för om man arbetar på ett operahus. Framför allt är det leken med framför kontra bakom scenen som jag tycker är spännande i den här berättelsen. Vi kanske går omkring och skådespelar lite hela tiden? säger Evelyn Jons.

På scenen framträder GöteborgsOperans solister, kör, barnkör till orkester, under ledning av dirigenten Lars Kvensler.

– Hela operahuset, solister och kör får verkligen träda fram i det här verket. Det känns fantastiskt, rörande, skojigt och lite läskigt att tillsammans få skapa en föreställning från grunden, säger Mattias Palm.

Julglitter och operakaos: Premiär lördagen den 11 december klockan 15:00. Speltid 1 tim. 15 min. Ingen paus. Framförs på svenska. Textas på svenska och engelska. Spelas till och med 21 december.